chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa
bezglutenowe, na słodko, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa

38 komentarzy

W końcu nadszedł czas na chlebek bananowy z płatkami owsianymi! Bez mąki* i bez cukru, za to z dużą porcją orzechów, kokosa i żurawiny! Jestem szczęśliwsza dzięki niemu, serio. Uwielbiam wszelkie placki i muffiny bananowo-owsiane, więc nie mogło zabraknąć i chlebka! Idealnie nadaje się on na śniadanie. Przekąskę. Nawet deser, choć nie jest za słodki.

*Żeby nie było, że jestem maniaczką antymączną, ale prawda jest taka, że lepiej się czuję, jak  zamiast białej mąki jem płatki owsiane.

Przejdź prosto do przepisu

chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa

W płatkach owsianych zakochałam się dopiero z rok temu, a teraz trudno mi sobie wyobrazić życie bez nich! Czasem zdarza mi się zjeść miskę owsianki, jednak zdecydowanie najczęściej jem je w muffinach, ciastkach i plackach. Poniżej kilka moich ulubionych propozycji.

ciasteczka owsiane / muffiny czekoladowe „nutella” / placki bananowo-owsiane / muffiny bananowo-owsiane

A co się stanie jak dodamy do nich kokosa, orzechów i suszonych owoców? Otrzymamy BOMBĘ BŁONNIKOWĄ ???? Nasze jelita będą szczęśliwsze, a my będziemy zdrowsi, bo zdrowie zaczyna się w brzuchu.

chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa

Kokosa dodałam bardzo drobnego, więc jest praktycznie niewyczuwalny. Ale jak ktoś woli, można dodać grubszego i w pełni cieszyć się smakiem tego orzecha, bo chlebek bananowo-kokosowy też brzmi pysznie.

Jeśli szukacie wiórek kokosowych niesiarkowanych, znajdziecie je np.tutaj za 6,49 zł za 0,4 kg! Warto od razu kupić więcej dla znajomych i rodziny i tym samym zaoszczędzicie na przesyłce:D Część pójdzie na ciasto, a część można „wydoić” na mleko !

chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa

5.0 from 4 reviews
chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa
 
foremka 30x15cm, ale spokojnie może być trochę mniejsza
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2-3 dojrzałe banany (300g miąższu)
  • 3 jajka (210g) o temp. pokojowej (1 całe, 2 rozdzielone)
  • 120g płatków owsianych (duża szklanka)
  • 110g wiórków kokosowych (duża szklanka + 2 duże łyżki)*
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ⅔ szklanki orzechów (np. włoskich i nerkowców) 100g
  • ⅓ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek (50g)
  • 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego, cukru)- można pominąć
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • trochę soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić malakserem. Dodać kokosa, sól, sodę, cynamon i chwilę miksować.
  2. Banany zmiksować z jednym całym jajkiem i dwoma żółtkami. Dodać miód, jogurt, sok z cytryny, zamieszać i dodać do suchych składników.
  3. Opcja szybsza: banany, jajka i miód dodać do płatków i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt i sok z cytryny i dokładnie zamieszać.
  4. Na koniec dodać orzechy oraz owoce i dokładnie wymieszać.
  5. Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą bananowo-owsianą.
  6. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 35 minut., +- 5 minut.
  7. Ostudzić, wyciągnąć z foremki i zajadać na śniadanie, przekąskę lub deser!
  8. Chlebek najlepszy jest następnego dnia.
  9. Można polać czekoladą** lub posypać przed upieczeniem orzechami.
Uwagi
* Kokos użyłam drobny, przez to jest niewyczuwalny. Ale można użyć grubszego.
** Żeby zrobić polewę wystarczy połamaną gorzką czekoladę (50g) zalać dobrze podgrzaną śmietanką 30%. (75g)
Nie przebijać białek i delikatnie je łączyć z resztą składników!
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

38 komentarzy

  1. Pierwszy raz robiłam chleb bananowy. Ostatnio dużo szukam zdrowych i smacznych słodkości. Wyszedł świetny! Ten przepis na stałe zagości u mnie. Dziękuję! 🙂

  2. Super! Bardzo pyszny 🙂 zamiast orzechów dodałam płatki migdałowe.

  3. Jest pyszny a czy mozna go mrozic. ?

  4. pychotka! palce lizać. Nie bylam przekonana,że niby zdrowe i dobre,ale tak jest.Napewno powtorze przepis.

  5. Magdalena

    Czy zamiast zmielonych płatków mogę dodać mąki żytniej typ 720 lub innej pełnoziarnistej? Mam zalegającą w szafce mąkę 🙂
    Pozdrawiam

    • Ania | zielonysrodek.pl

      oczywiście można spróbować, ale nic nie gwarantuję 😉 nie używam mąki żytniej i nie mam pojęcia jak się zachowa! obawiam się, że mogłoby wyjść trochę klejąco, jak chleb żytni, ale może się mylę. do odważnych świat należy:)

  6. Musze tez dodac, ze ten chlebek w formie muffinkow rewelacja, przepyszne zdrowe drugie sniadanie, jeszcze lyzeczka miodu rzepakowego na gore udajaca polewe, extra.

  7. Ewa Bobrowska

    Fantastyczny przepis! Dałam przez przypadek 4 banany i zapomniałam ubić najpierw białko, ale chlebek wyszedł wyśmienicie. Jak dla mnie smakuje jak mokry makowiec (może to przez sporą ilość kardamonu). Rewelacja, zagości u mnie na stałe! 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      mokry makowiec brzmi pysznie, bardzo ciekawe skojarzenie:D z kardamonem musiało być super! dzięki za komentarz 🙂

  8. Małgorzata Borowicz

    Zrobiłam wg przepisu, wyszło super, bardziej jak ciasto niż chleb . I tu się zastanawiam czy jeśli nie dodam miodu i suszonych owoców to czy tez mi wyjdzie? Bo troszeczkę za słodkie dla mnie jako chleb.

  9. Czy zamiast płatków możan dać mąkę owsianą ???

  10. Pyszny! Upieklam wczoraj. Polecam! 🙂

  11. Witaj, przepis wygląda smacznie, jak i zdjęcie 😉 ale zastanawiam się czy zamiast zmielonych płatków mogę dodać owsiane otręby bio? Chcę po prostu wykorzystać zalegające w domu zapasy…

    • Ania | zielonysrodek.pl

      nie mogę nic zagwarantować, nie używam zbytnio otrębów i nie wiem jak się zachowają. wydaje mi się, że ciasto może wyjść cięższe, a już za sprawą płatków najlżejsze nie jest. możesz spróbować i dać znać jak wyszło! 😉

  12. Wiktor Brejski

    Czy można pominąć lub zastąpic wiórki kokosowe, ponieważ nie chciałbym aż tylu tłuszczy w mojej diecie, a przynajmniej wolałbym je z innego źródła 😛

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ale to są takie zdrowe tłuszcze;) i w kawałku lub dwóch nie ma ich tak dużo !
      nie próbowałam ich zastępować. pownie można mąką, ale w jakiej ilości i jak wyjdzie to nie wiem. prosze spróbować muffiny bananowe w takim razie;)

  13. ok. nie zrobilam polewy i zapomnialam o zurawince. zjadlam pierwszy kawelek, gdy byl jeszcze cieply 😛 ale szalu nie robil. moze dlatego,ze od lat robie ten z ksiazki ” gotuj i chudnij”, Moja corka z mezem chetnie zajadali nastepnego dnia na sucho, Po 2 dniach dalam mu druga szanse, posmarowalam maslem orzechowym i odrobinka dzemu nislodkodzonego…i nie moglam sie oderwac. zjadlam ostatnie 3 kawalki! jestem ogromna fanka kokosu i na szczescie byl on lekko wyczuwalny …. zrobie jeszcze raz. czekam na przepisy z kokosem 😛

    • Ania | zielonysrodek.pl

      cieszę się, że ostatecznie posmakował;) z kokosem polecam jeszcze ciasto z riccottą, kokosem i cytryną. pozdrawiam i dzięki za komentarz!

  14. Weronika Ka

    Witam, mam pytanie jaki powinien byc w srodku. Zastanawiam sie czy jest mokry czy poprostu wyszedl mi zakalec.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ale to już po ostudzeniu? chlebek powinien wyjść dość wilgotny, ale nie bardzo mokry. A czy wyrósł?

  15. Czym moge zastapic wiorki kokosowe? Jedyny skladnik ktorego nie mam w domu 🙁

    • Kupilam wiorki i upieklam :-). juz wystudzony czeka na jutrzejsze sniadanie 😀

      • Ania | zielonysrodek.pl

        świetnie! niestety moja odpowiedź na poprzedni komentarz wsiąkła:( to smacznego i mam nadzieję, że będzie smakować!????

      • Aniu wlasnie skonczylam jesc drugi kawalek i musze powiedziec ze chlebek jest rewelacyjny! Ja zrobilam swoj na slodko (dodalam troche slodzika) i do kawki jak znalazl! Poki co jest to moj ulubiony domowej roboty wypiek! (dodam tylko ze dopiero zaczynam raczkowac w swiecie pieczenia ;)). Z niecierpliwoscia czekam na kolejne fit przepisy i bardzo dziekuje za ten :*

      • Ania | zielonysrodek.pl

        serce się raduje;) dzięki za komantarz i powodzenia z wypiekami!

  16. Mniam! Już dawno nie jadłam chlebka bananowego… narobiłaś smaku 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      to proponuję czym prędzej sobie taki zrobić;)) a ja będę musiała powtórzyć, za szybko się skończył!

  17. amandaricci-butikzprzepisami

    Pyszny i zdrowy! 🙂

  18. Kraina Sosny

    Wygląda fantastycznie 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]