chlebek dyniowy z płatkami owsianymi orzechami i miodem. zdrowy chlebek, bezglutenowy, bez mąki, bez cukru

chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru

Ale mamy jesień! Od tygodnia było tu ponad 20C, słońce, złoto czerwone liście i uskutecznialiśmy spacery, pikniki, wycieczki. Od wczoraj jest już zdecydowanie zimniej i w końcu można wyciągnąć zimowe kurtki i opatulić się szalem, też całkiem przyjemnie. Do tego na stół wjeżdżał chlebek dyniowy, a w domu pachniało niczym w święta. Taką jesień lubię.

przejdź prosto do przepisu

chlebek dyniowy z płatkami owsianymi orzechami i miodem. zdrowy chlebek, bezglutenowy, bez mąki, bez cukru

A chlebek jest nie byle jaki. Dawno nie byłam tak zadowolona z wypieku! Piękna konsystencja, nie za suchy, nie za mokry, chrupiące orzechy, opcjonalna polewa z białej czekolady. Poważnie bardzo smacznie. Wczoraj robił za lunch, a dziś za śniadanie! Czuję, że zaraz będę musiała zrobić powtórkę.

Dynię wykorzystałam zwykłą, z której purée wychodzi bardziej wodniste niż np. z hokkaido. Pewnie można użyć tą drugą, ale dobrze byłoby purée trochę rozcieńczyć woda. Ewentualnie zmielić bez skórki, która najbardziej je zagęszcza. Poza tym, można doprawić wg uznania, u mnie tylko delikatnie cynamonem i gałką, dodać ulubionych orzechów, rodzynek, żurawiny. Plus zastanawiam się nad opcją z czekoladą…

Ciasto całkiem ładnie wyrosło, myślałam nad tym, żeby osobno ubić białka, ale lubię żeby przepisy były jak najbardziej proste i jetem zadowolona z efektu, więc pomysł porzuciłam. Ale zachęcam do eksperymentów!

chlebek dyniowy z płatkami owsianymi orzechami i miodem. zdrowy chlebek, bezglutenowy, bez mąki, bez cukruchlebek dyniowy z płatkami owsianymi orzechami i miodem. zdrowy chlebek, bezglutenowy, bez mąki, bez cukru

chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru
 
keksówka ok. 11x28cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 szklanki płatków owsianych (220 g)
  • 50g migdałów i 50g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki sody i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka purée z dynii (270g)
  • 3 jaja
  • 60g masła (lub oleju kokosowego)
  • ¼ szklanki miodu lub syropu klonowego (80g)
  • 2 łyżki cukru (można pominąć)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich (lub rodzynki, żurawina, ulubione orzechy)
  • biała lub gorzka czekolada na polewę lub inna ulubiona polewa, wg uznania
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić na mąkę z orzechami i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Masło rozpuścić, purée z dyni jeśli bardzo gęste (np. z hokkaido) rozcieńczyć odrobinę wodą. Wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami i dodać suche i zamieszać. Dodać pokrojone orzechy lub inne dodatki. Przełożyć do keksówki (można ją trochę posmarować masłem).
  3. Piec w 180C przez ok. 45 minut, albo aż w domu unosi się zapach świąt Bożego Narodzenia, a włożony patyk wychodzi czysty.
  4. Wyjąć z foremki i ostudzić.
  5. Na koniec (opcjonalnie): polać rozpuszczoną białą czekoladą, gorzką lub zrobić polewę z serka jak do ciasta marchewkowego.
Uwagi
Puree z dyni: dynię upiec (180stC) do miękkości i zmielić. Hokkaido można ze skórką, choć jest wtedy gęstsze. Można je trochę rozcieńczyć wodą.
 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Responses

  1. alex

    Trafiłam tu całkiem przypadkiem.Cudowny blog.Przepisy w sam raz dla mnie gdyż muszę wyeliminować biała mąkę .

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Alex i mam nadzieję, znajdziesz tu trochę inspiracji. na początek polecam pancakes bananowe 😉

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):