delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym
ciastka, na słodko, przepis, wegetariańskie

kruche ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

13 komentarzy

Wszystkiego najlepszego wszystkim Mikołajom ????!

W powietrzu czuć już Święta, a Nicea wygląda jak choinka- wszędzie wiszą dekoracje świąteczne, a na jednym z placów postawiono stragany z grzanym winem, szampanem i ostrygami. I cały weekend pada deszcz. Z tego wszystkiego zatęskniłam za śniegiem (bo jest suchy), a na pocieszenie zrobiłam ciasteczka migdałowe.

Przejdź prosto do przepisu

delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

Ciasteczka migdałowe można jeść przez cały rok, ale mi najbardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Są jednymi z moich ulubionych ciastek i za sprawą migdałów są przepyszne, delikatne i rozpływają się w ustach.

delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

W ciastkach zrobiłam dziurki i wypełniłam je dżemem malinowym, ale może być dowolny smak albo nawet całe migdały. Można też ulepić je w kształcie rogalików. Ale czy tak nie wyglądają uroczo?

delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

A jakie są wasze ulubione ciastka świąteczne?

delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

5.0 from 1 reviews
delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 120 g mielonych migdałów
  • 120 g mielonych migdałów
  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 120 g mąki
  • 120 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta soli
  • dżem malinowy
Przygotowanie
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wymieszać z mąką, migdałami, solą i ulepić kulę. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo.
  2. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i uformować nieduże kulki (u mnie 21 kulek po ~18g). Palcem zrobić dziurki i wypełnić dżemem.
  3. Piec ok. 15-17 minut w 170C, aż ciastka ładnie się przypieką.
  4. Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż ciastka stwardnieją, następnie przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Uwagi
Uwaga na zbyt dużą temperaturę i dobrze schłodzić ciasto przed lepieniem kulek!

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

13 komentarzy

  1. Co znaczą podwójne składniki mąka migdałowa i masło

  2. Korzystam z wielu internetowych przepisów, ale nie mam w zwyczaju zostawiać komentarzy. Do tych ciastek wracam po raz kolejny i muszę podziękować za przepis! Ciasteczka są przepyszne i są najlepszym moim rozwiązaniem na pulpę migdałową powstałą po robieniu mleka migdałowego:)

  3. Dzisiaj robię pochwalę się wieczorem , zapewne pyszne robiłam już migdałowe ale z inną gramaturą wyciskane z maszynki a dzisiaj zrobię z dżemem , pewnie będą smaczniutkie

  4. Monika Kwolek

    Jakiej mąki można użyć zamiast pszennej?

  5. Zrobiłam dzisiaj ciasteczka Ale w piekarniku roztopily się i trochę połączyły ze sobą. Co mogłam zrobić nie tak?

  6. jajek nie trzeba?

  7. Wyglądają przesłodko, jadłabym 🙂

  8. Takie urocze, że aż nie mogę 😀

  9. Moje Bistro

    Wyglądają bardzo delikatnie. Kusisz!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]