ciasteczka owsiane z żurawiną
bezglutenowe, ciastka, na słodko, przepis, wegetariańskie

ciasteczka owsiane z żurawiną bez mąki

40 komentarzy

Płatki owsiane są świetne: uniwersalne, tanie, zdrowe, pożywne i według mnie również pyszne! Dlatego dodaję je do praktycznie wszystkich wypieków. Muffinów, ciastek, pancakesów. Zazwyczaj pełnią rolę drugoplanową, ale tym razem chciałam, żeby to one grały pierwsze skrzypce. I tak powstały ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu, żurawiny oraz masła. I praktycznie niczego więcej.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_3818

Takie ciasteczka owsiane są proste w przygotowaniu i można je modyfikować na różne sposoby. Można dodać orzechów, innych owoców suszonych, skórki z pomarańczy i czekolady. Albo nawet oblać czekoladą. Ten ostatnio pomysł szczególnie do mnie przemawia. Czy są na świecie ludzie, którzy nie mają słabości do czekolady?

DSC_3779

W smaku przypominają trochę ciasteczka digestive, ale oczywiście są lepsze chociażby z tego względu, że wszystkie składniki każdy dobrze zna i potrafi je wymówić. Są też bardziej miękkie.

DSC_3801

2.3 from 3 reviews
ciasteczka owsiane z żurawiną bez mąki
 
na 15 małych ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150g płatków owsianych (niecałe 1,5 szklanki)
  • 100g masła
  • 50 g miodu (2 łyżki)
  • garść żurawiny*
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina soku z cytryny
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Płatki dobrze zmielić. Dodać sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszać.
  2. Masło rozpuścić i wymieszać z miodem i cytryną. Jeśli miód jest skrystalizowany, dodać do ciepłego masła.
  3. Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi i odstawić do lodówki na 45 min., aby masa stwardniała**.
  4. Uformować 3 cm rulon i pokroić na 1,5 centymetrowe kawałki. Rozpłaszczyć do 1 cm. Można też po prostu ulepić kulki i potem je rozpłaszczyć.
  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 12 min, aż ciastka się ładnie przyrumienią.
  6. Gdy ciastka trochę stwardnieją, przełożyć je z blachy na kratkę do ostygnięcia.
  7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni.
Uwagi
*Suszona żurawina zazwyczaj zawiera duże ilości cukru (bo naturalnie jest bardzo kwaśna), więc można zastąpić rodzynkami, orzechami albo zupełnie pominąć.
**Jeśli ciasto nie stężeje wystarczająco, ciastka mogą się rozlać.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

40 komentarzy

  1. Chyba zapomnialas o jajku. Ciastka się tak kruszą, że nie da się ich jeść z ręki. Pierwsze które wzięłam w dłoń rozsypali się po podłodze. I jakie tłuste.

  2. Witam (:
    proszę podpowiedzieć w czym zmielić płatki owsiane.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      troszkę późno, ale może komuś się przyda: ja mielę w malakserze, czyli takim najzwyklejszym mikserze z ostrzem w kształcie litery S. ale może być też blender kielichowy, młynek do mielenia kawy…

  3. Niestety całkowicie rozlały mi się podczas pieczenia. ;( a rodzynki przez to się spaliły. Nie mogę jeść cukru więc nie dodałam miodu czy to może być przyczyną? Miód daje aż tyle kleju?Czy może za słabo zmielone płatki owsiane? Proszę pomóżcie bo wyglądają obłednie!!!
    Em

    • Ania | zielonysrodek.pl

      może były za słabo schłodzone? muszą być prawie twarde jak są wsadzane do piekarnika, inaczej właśnie się rozpływają. ale miód też zmienia konsystencje ciastek na pewno. można spróbować dać mniej masła.

      • Dziękuję za odpowiedź. Zrobię jeszcze jedno podejście:) na pewno były za ciepłe

    • Chyba zapomnialas o jajku. Ciastka się tak kruszą, że nie da się ich jeść z ręki. Pierwsze które wzięłam w dłoń rozsypali się po podłodze. I jakie tłuste.

  4. Czy mozna zamiast mielic platki uzyc otrab owsianych?

  5. Niestety ciasteczka bardzo sie krusza a po wlozeniu do ust sa sypiace, tluste i ogolnie bardzo rozczarowujace. Mimo ze wygladaja i pachna pieknie.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      jeżeli są tłuste, coś poszło nie tak. a kruche są po wyjęciu z piekarnika, jak ostygną, powinny stwardnieć. może było za mało płatków/za dużo masła, to by tłumaczyło ich zachowanie. ale rozumiem, że nie wszystkim smakuje to samo:)

  6. Magdalena

    Zaraz będę je piekła po raz trzeci bo są cudowne 🙂 Wczorajsza porcja rozeszła się tempie ekspresowym 🙂 dodałam oprócz żurawiny orzechy laskowe. Zastanawiam się czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego ? Sama nie zaryzykowałam bo kucharka ze mnie marna 😉

    • Ania | zielonysrodek.pl

      :)) ekstra!! a z olejem można spróbować, tylko może troche jego ilość zmniejszyć albo dodać trochę wiórek kokosowych ???? w sumie mogę spróbować niedługo, to powiem, jak się udało!

      • Super 🙂 może w tym czasie spróbuję sama zrobić z tą modyfikacją. Właśnie upiekłam takie tradycyjne z mąki ale z innego przepisu i nie mają najmniejszych szans z Twoimi ciastkami 🙂 Pozdrawiam.

  7. Właśnie trafiłam na Pani bloga…. O mamuniu. Już wiem co będę robić cały wieczór…. Wertować Zielony Środek! ???? Biorę się za ciastka! ????

  8. Kamila Rzechtalska

    piekłam dzisiaj i wyszły pyszne, tylko podczas wyjmowania gorących z blaszki strasznie się kruszyły. Czy tak ma być?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      jak są gorące są bardzo delikatne, dlatego należy poczekać, aż trochę stwardnieją. ale cieszę się, że mimo wszystko smakowały 🙂

      • Kamila Rzechtalska

        masz rację robiłam z orzechami zamiast żurawiny polane czekoladą dla moich dziewczyn i znów rewelacja

      • Ania | zielonysrodek.pl

        bomba 😉 taka mama to skarb! pozdrawiam serdecznie 😀

  9. Najlepsze ciasteczka na świecie! Od dwóch tygodni piekę je regularnie i zabieram codziennie do pracy. Moja córka zabiera je na półkolonie i wszyscy się zajadają. Dziękuję za rewelacyjny przepis!

  10. Ciasteczka są rewelacyjne i na pewno będę je robić często 🙂

  11. Pingback: TOP 10, czyli najpopularniejsze wpisy w 2015 roku - zielony środek

  12. czy zamiast mielonych płatków owsianych można użyć błyskawicznych?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      nie próbowałam, można spróbować, powinno dać radę, tylko będą to inne ciasteczka:) i nie wiem czy nie będą się rozsypywać.

  13. swietny przepis rewelacja!!!

  14. wersja *ujowej pani domu: płatków nie mieliłam bo mi się nie chciało, dodałam orkiszowych bo zabrakło mi owsianych. Miodu dałam „na oko” 2 łyżki, cynamonu sypnęlam spoooooro bo uwielbiam. Dodałam jajko, tak na wszelki wypadek i sok z połowy cytryny bo już sie sporo wyczekała w lodówce. Etap lodówki troche mi się przedłużył, bo zapomniałam… potem na szybko kleiłam i rozpłaszczałam kulki ciapy. Z piekarnika wyciągnęłam jak po chacie rozniósł się ten zapach.. achhhhh… Teraz sie pilnuję, żeby nie zjeśc wszystkich na raz.
    Kobieto! NIGDY nie jadłam tak pysznych ciasteczek!
    Następna wersja z „tego co zostalo po świętach” czyli płatki orkiszowe (troche podmielone) +skórki cytrynowo-pomarańczowe+ imbir. I oczywiście w ilości bardziej „hurtowej” 😀

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki za komentarz, bo trochę się uśmiałam. cieszę się, że mimo fristajlu wyszły tak dobrze;)

  15. pyszne ciasteczka, a w dodatku jakie proste w przygotowaniu! dzięki za przepis

  16. robiłam już 3 razy. są przepyszne. dziękuję za świetny przepis;)

  17. Pingback: Big Fly » 25 Delicious Thanksgiving Desserts That Go Easy On The Sugar

  18. Też lubię dodawać do różnych wypieków płatki owsiane, są niezastąpione 🙂 Ciasteczka wyglądają cudownie 🙂

  19. Urocze 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]