ciastka migdałowo-owsiane

ciastka migdałowo-owsiane

Pod wpisem mikołajkowym (delikatne ciastka migdałowe) spytałam, czy chcecie żebym dodała ciastka migdałowo-owsiane. Jakże było mi miło, kiedy odpisała moja imienniczka Anna i poprosiła o przepis! I to właśnie jej chciałabym zadedykować dzisiejszy wpis!

przejdź prosto do przepisu

ciastka-migdalowo-owsiane

Ciastka w przeciwieństwie do poprzednich nie zawierają mąki, a moje ulubione płatki owsiane. Zaletą stosowania ich w wypiekach jest fakt, że są one naturalnie słodkie i zazwyczaj wystarczy bardzo małą ilość cukru, żeby zadowolić nasze podniebienia (przynajmniej moje). W przypadku tego przepisu jest to 1 duża łyżka cukru pudru.

ciastka-migdalowo-owsiane-001

Ciastka dość ładnie się wycinają. Zdarza się, że gdzieniegdzie wystaje kawałek migdała czy płatka, ale generalnie nie jest źle. Myślę, że jeżeli ktoś będzie chciał się im przyglądać z bliska i krytykować za to, że nie są wystarczająco równe, nie zasługuje na to, żeby je jeść! No bo kto tak robi?

ciastka-migdaowo-owsiane07

Udekorować można dowolnie, ale ja najbardziej lubię czekoladą i orzeszkiem. Ze względów estetycznych jak i smakowych. Ale niektóre zrobiłam większe, grubsze i bez dekoracji. I po nie sięgam rano, gdy jestem głodna 🙂

ciastka-migdaowo-owsiane10

ciastka migdałowo-owsiane
 
na 2 blachy ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów *
  • 90 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 1 duża łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Sposób
  1. Płatki dobrze zmielić z migdałami. Dodać sól, cukier i sodę. Wetrzeć masło lub wszystko po prostu zmielić w malakserze. Masę wymieszać z jajkiem . W miarę możliwości uformować kulę i wstawić do lodówki, aż stwardnieje.
  2. Jeśli masa wciąż się klei dodać trochę więcej zmielonych płatków lub trochę mąki.
  3. Rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
  4. Piec 10-12 minut w 180C, aż ciastka się przyrumienią.Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze do ostygnięcia. Można przełożyć na kratkę.
  5. Udekorować czekoladą **, orzechami, lukrem lub wg uznania.
Uwagi
*Migdały najlepsze będą zmielone nieblanszowane. Ale nadadzą się każde pod warunkiem, że zmielimy je dość drobno. W zwykłym malakserze da radę. Nada się też młynek do kawy.
**Można dekorować rozpuszczoną czekoladą (najlepiej stemperowaną) lub polewą czekoladową: 1 część czekolady zalać 0,8 części gorącej śmietany. Po rozpuszczeniu dobrze zamieszać. Opcjonalnie dodać trochę cukru pudru. Żeby masę trochę zagęścić (co ułatwi dekorowanie) można dodać trochę alkoholu.
 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 Odpowiedzi

  1. Prosto je zrobić i pięknie się prezentują 🙂 Czuję, że by mi posmakowały!

  2. Prezentują się wyśmienicie i wprost ciężko uwierzyć, że zrobione są z takich zdrowych składników 🙂 Aż chce się jeść na myśl o nich 😀

  3. Wyglądają naprawdę super! Jestem ciekawa jak smakują. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):