ciasteczka migdałowo-owsiane. zdrowe i pyszne
bezglutenowe, ciastka, na słodko, przepis, wegetariańskie

ciastka migdałowo-owsiane

7 komentarzy

Pod wpisem mikołajkowym (delikatne ciastka migdałowe) spytałam, czy chcecie żebym dodała ciastka migdałowo-owsiane. Jakże było mi miło, kiedy odpisała moja imienniczka Anna i poprosiła o przepis! I to właśnie jej chciałabym zadedykować dzisiejszy wpis!

przejdź prosto do przepisu

ciastka-migdalowo-owsiane

Ciastka w przeciwieństwie do poprzednich nie zawierają mąki, a moje ulubione płatki owsiane. Zaletą stosowania ich w wypiekach jest fakt, że są one naturalnie słodkie i zazwyczaj wystarczy bardzo małą ilość cukru, żeby zadowolić nasze podniebienia (przynajmniej moje). W przypadku tego przepisu jest to 1 duża łyżka cukru pudru.

ciastka-migdalowo-owsiane-001

Ciastka dość ładnie się wycinają. Zdarza się, że gdzieniegdzie wystaje kawałek migdała czy płatka, ale generalnie nie jest źle. Myślę, że jeżeli ktoś będzie chciał się im przyglądać z bliska i krytykować za to, że nie są wystarczająco równe, nie zasługuje na to, żeby je jeść! No bo kto tak robi?

ciastka-migdaowo-owsiane07

Udekorować można dowolnie, ale ja najbardziej lubię czekoladą i orzeszkiem. Ze względów estetycznych jak i smakowych. Ale niektóre zrobiłam większe, grubsze i bez dekoracji. I po nie sięgam rano, gdy jestem głodna 🙂

ciastka-migdaowo-owsiane10

5.0 from 1 reviews
ciastka migdałowo-owsiane
 
na 2 blachy ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów *
  • 90 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 1 duża łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Płatki dobrze zmielić z migdałami. Dodać sól, cukier i sodę. Wetrzeć masło lub wszystko po prostu zmielić w malakserze. Masę wymieszać z jajkiem . W miarę możliwości uformować kulę i wstawić do lodówki, aż stwardnieje.
  2. Jeśli masa wciąż się klei dodać trochę więcej zmielonych płatków lub trochę mąki.
  3. Rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
  4. Piec 10-12 minut w 180C, aż ciastka się przyrumienią.Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze do ostygnięcia. Można przełożyć na kratkę.
  5. Udekorować czekoladą **, orzechami, lukrem lub wg uznania.
Uwagi
*Migdały najlepsze będą zmielone nieblanszowane. Ale nadadzą się każde pod warunkiem, że zmielimy je dość drobno. W zwykłym malakserze da radę. Nada się też młynek do kawy.
**Można dekorować rozpuszczoną czekoladą (najlepiej stemperowaną) lub polewą czekoladową: 1 część czekolady zalać 0,8 części gorącej śmietany. Po rozpuszczeniu dobrze zamieszać. Opcjonalnie dodać trochę cukru pudru. Żeby masę trochę zagęścić (co ułatwi dekorowanie) można dodać trochę alkoholu.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Ciastka są oblędne. Córka jest zrobiła na święta dla nas i w paczuszki..przepyszne! Już sobie wprowadziłamyślę do zeszytu na stałe. DZIĘKUJĘ i pozdrawiam serdecznie.

  2. laNika_pl

    Prosto je zrobić i pięknie się prezentują 🙂 Czuję, że by mi posmakowały!

  3. Prezentują się wyśmienicie i wprost ciężko uwierzyć, że zrobione są z takich zdrowych składników 🙂 Aż chce się jeść na myśl o nich 😀

  4. Julia Laszuk

    Wyglądają naprawdę super! Jestem ciekawa jak smakują. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]