ciasto czekoladowo migdałowe  z czereśniami (bez mąki)

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami (bez mąki)

Czy to już prawie lato? Tutaj jest coraz cieplej (znaczy coraz bardziej gorąco) i pojawiły się słodkie, przepyszne czereśnie. Zajadałam się nimi od paru dni, aż doszłam do wniosku, że nadszedł czas coś z nich upiec i na pierwszy ogień poszło ciasto czekoladowo migdałowe. Już dawno nie miałam tak dobrego pomysłu 🙂

Przejdź prosto do przepisu

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami

To samo ciasto zimą robiłam z gruszką i choć było pysze, z czereśniami jest chyba jeszcze lepsze! Myślę, że podobnie będzie w przypadku truskawek i innych borówek 🍓🍒

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami. bez mąki.

A jakie jest to ciasto czekoladowo migdałowe?

Jest wilgotne, choć lekkie, nie za słodkie, ma delikatny aromat migdałów i rozpływa się w ustach. Na dole jest bardziej zbite, u góry mokre i kremowe, prawie jak czekoladowy fondant, ale pozostawione na dłużej w lodówce stężeje.

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami

I na koniec najlepsze życzenia dla coraz większego LEO, który dziś kończy roczek! 🎈🎁

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami (bez mąki)
 
blaszka 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka ok. 210 g (temp. pokojowa)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 60 g masła
  • 60 g cukru (np. trzcinowego)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • ok. 200 g czereśni (wydrylowanych)
Sposób
  1. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Piekarnik nagrzać do 180C.
  3. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem i wanilią (aż będą gęste i blade). Ciągle ubijając wlewać czekoladę (cienkim strumieniem). Dodać migdały i dobrze zamieszać.
  4. Białka ubić na sztywno z solą. Dużą łyżkę przełożyć do masy czekoladowej, w celu jej rozrzedzenia. Stopniowo dodawać resztę, delikatnie mieszając.
  5. Spód blachy można wyłożyć papierem. Przełożyć do niej masę. Na górze ułożyć czereśnie i włożyć do piekarnika. Piec ok 20 minut w 180C, aż będzie lekko sprężyste, ale wciąż lekko wilgotne. Ostudzić i lekko schłodzić. Nie przepiekać, bo wyschnie.
  6. Można poprószyć cukrem pudrem, czekoladą, podawać z lodami lub po prostu samo.
  7. Ciasto pozostawione dłużej w lodówce stężeje. Najlepiej wyciągnąć 30 min przed jedzeniem.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

14 Odpowiedzi

  1. Czy czereśnie mogą być zamrożone?

  2. Ciasto wyszło przepyszne!!!! Tylko niestety nie wyrosło mi, było raczej niziutkie 🙁 Myślisz, ze cos zrobiłam zle przy mieszaniu składników? Ogólnie mam tez często problemy z biszkoptem, który tez w moim piecu jakos nie wyrasta :/ To chyba wina starego pieca… Inne ciasta jakos zawsze sie udają…
    Chyba jutro znowu upieke to ciasto, bo wczoraj prawie całe poszło 😀 Jeszcze raz podkreślam, ze Twoim blogiem jestem zachwycona 🙂

  3. Piekłas 180 stopni w termoobiegu? 🙂

    • ja zazwyczaj piekę bez termoobiegu, chyba że np. bezy.

    • Nie 180 gora-dol, ale mysle,ze to wina pieca…. Bo naprawde nie wiem, co moglo pojscnie tak… No ale w smaku „niebo w gebie” 🙂

      • odpowiedziałaś na swój własny komentarz;)
        moja odpowiedz jest poniżej. „większość ciast piekę bez termoobiegu, chyba że np. bezy.”
        a że nie wyrosło: to ciasto akurat niezbyt wyrasta i potem lekko opada. ale jeśli nie wyrosło wcale i biszkopty też nie rosną, to może to być kwestia pieca, a dopiekają się w podanym czasie? może trzeba zwiększyć temperaturę, można spróbować z termoobiegiem (tylko wtedy temperatura jest większa niż w przypadku góra dół)
        no i może po prostu przebijasz białka? albo za mocno mieszasz wszystko po połączeniu. Lepiej wymieszać za mało, niż przemieszać.

        • hahaha chyba jeszcze spalam 😛 Sorrki! Tak ciasta dopiekaja sie w podanym czasie, wiec chyba temperatury nie trzeba zwiekszac…?Probowalam juz rozne przpisy na biszopt, ale nigdy ne wychodzil i sie w koncu poddalam… A jakbys maila opsac, to jak wygladaja twoje bialaka po ubiciu? Sa skupione w misce czy raczej pokrywaja cala miske (trudno to opisac:D ). Trzeba mieszac tak, zeby bialek nie bylo widac i byla jednolita masa, czy moze gdzieniegdzie przeswitywac bialko? Dzieki za cierpliwosc Ania 😛 🙂

  4. Dzięki 🙂 właśnie je robię! Super blog!!!!! 🙂

  5. Ile cukru trzeba dodać, bo nie znalazłam 🙁

  6. Jak cudownie wygląda to ciacho! 🙂 Zapachniało aż u mnie! 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):