ciasto migdałowe z morelami i malinami. zdrowe ciasto z płatkami owsianymi. bezglutenowe
bezglutenowe, na słodko, przepis, śniadania, wegetariańskie

ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki

10 komentarzy

Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i truskawkami. Potem z samymi truskawkami. A ostatnio padło na morele z malinami. I tak chyba najbardziej mi się podoba, szczególnie kolorystycznie. A czemu ciągle nie dodawałam, mimo że na instagramie  już dawno pojawiło się jego zdjęcie? Trochę trwało, zanim dopracowałam przepis, a potem nie byłam w stanie zrobić zdjęć: albo za szybko je zjadaliśmy, albo było ciemno, albo zdjęcia nie wyszły. Nikt nie mówił, że będzie łatwo, ale przynajmniej regularnie mieliśmy je na śniadanie, a nie ma nic lepszego, niż kawałek placka z rana.

przejdź prosto do przepisu

Szczególnie gdy jest to placek z migdałami, płatkami owsianymi i pysznymi, letnimi owocami! Poza tym bez cukru, nie licząc łyżeczki cukru pudru do dekoracji i odrobiny miodu. Ciasto jest dość wytrawne, jeśli mogę tak powiedzieć, ale zawsze można dodać trochę więcej słodkiego.

Ostatecznie prezentowane ciasto migdałowe najbardziej mi smakuje w formie chlebka, posmarowane masłem, ale w formie takiego placka też jest super, bo można dać więcej owoców. Eksperymentować można na wiele sposobów,  z rożnymi owocami,  może nawet sprawdzi się w formie muffinków. Jedyne czego nie polecam, to dawać owoców do środka, bo puszczają za dużo wody i ciasto robi się zbyt mokre.

4.0 from 1 reviews
ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
 
foremka o śr. 22 cm lub trochę większa, ale nada się też keksówka lub kwadratowe naczynko.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów (całych, nieblanszowanych)
  • 3 jajka *
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki miodu (lub trochę więcej)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • trochę soku z cytryny
  • owoce: np kilka moreli i garść malin
  • garść płatków migdałów (opcjonalnie)
  • trochę cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić z migdałami jak najdrobniej. Dodać sodę, szczyptę soli.
  2. Jajka wymieszać z jogurtem, miodem i sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.*
  3. Ciasto przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Opcjonalnie posypać płatkami migdałów.
  4. Piec w 180C przez około 35 minut (będzie to zależało od piekarnika i foremki), aż będzie ładnie przyrumienione. Można posypać cukrem pudrem, żeby ładniej wyglądało.
Uwagi
*Jajka można rozdzielić i ubić białka. Po czym żółtka wymieszać z mokrymi składnikami, a białka delikatnie połączyć z masą. Ciasto wyjdzie lżejsze i bardziej wyrośnięte. Dzięki Elżbieta!
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

10 komentarzy

  1. zrobiłam dokładnie wg przepisu, wyszło zbite i klejące, mało komfortowe w jedzeniu, może gdyby ubić białka na sztywno byłoby lepsze

    • Ania | zielonysrodek.pl

      przykro mi, że przepis nie przypasował, ale klejące raczej być nie powinno, choć do najlżejszych nie należy niestety. dlatego proponowałam je z masłem jako chlebek. ale faktycznie można spróbować ubić białka.

  2. Mmm, coś cudownego! Idealne lipcowe ciacho 🙂

  3. Aguś kulinarnie

    Podoba mi się ten przepis:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]