ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina

ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina

Sezon na rabarbar w pełni i jak zwykle w takich momentach, tęsknię za Polską! Tutaj dostać rabarbar prostym zadaniem nie jest, ale czasem mi się to udaje i zawsze jestem z siebie trochę dumna, jak wracam z pięknym pękiem do domu, szczególnie gdy łodygi są cienkie i mocno czerwone. Nie mam pojęcia co robią z niego Francuzi, ale chyba robi się powoli coraz bardziej popularny, bo poszukiwania trwają coraz krócej. Ja za to, namiętnie od paru tygodni, robię prezentowane dziś ciasto migdałowe z rabarbarem.

przejdź prosto do przepisu

Powodów jest kilka.

  • Po pierwsze robi się super prosto. OK, trzeba wcześniej poddusić rabarbar, ale zajmuje to parę minut.
  • Wystarczy kilka składników, które oprócz rabarbaru mam zawsze pod ręką.
  • Jest bardzo smaczne zarówno na deser, jak i śniadanie!
  • Jest leciutkie, mięciutkie i wilgotne oraz nie za słodkie, czyli dokładnie takie, jak lubię najbardziej.

Najpierw rabarbar, docięty na miarę, a na wierzch masa. Dzięki temu rabarbar nie obciąża ciasta, które może sobie spokojnie rosnąć, choć ze względu na brak mąki, rośnie umiarkowanie.

Prób obfotografowania tego ciasta było już sporo, pierwsze zaliczyłam rok temu, ale w końcu się udało, więc jestem bardzo szczęśliwa, bo jest to jeden z prostszych przepisów tutaj, a zarazem jeden z moich ulubionych.

Ciasto piekłam do góry nogami, a rabarbar docięłam do szerokości blaszki. W internecie jest sporo podobnych ciast, a kilka z najładniejszych designów wklejam poniżej, choć nie powinnam tego robić, bo moje zdjęcia wyglądają przy nich mega sino 😀

greenkitchenstories.comsaltandserenity.comrealsimple.com

ciasto migdałowe z rabarbarem (tylko 5 składników!)
 
blaszka 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 160 g mielonych nieblanszowanych migdałów (ok. 1,5 szklanki)
  • 3 jajka w temp. pokojowej (ok. 210g)
  • 150 g jogurtu naturalnego (zwykłego)
  • 70 g cukru + 1,5 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • kilka łodyg rabarbaru (u mnie 8 cienkich)
  • kilka łyżek czerwonego wina, można pominąć
  • opcjonalnie: trochę skórki z cytryny, łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób
  1. Rabarbar umyć i pokroić na największe kawałki, jakie zmieszczą się w patelni. Rozgrzać patelnię, dodać 1,5 łyżki cukru, masło i kilka łyżek wody i gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać rabarbar i gotować kilka minut (w połowie odwrócić), aż łodygi odrobinę zmiękną. Wyjąć z patelni, pokroić na kawałki odpowiedniej długości i ułożyć na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.* Polać 2-3 łyżkami powstałego syropu.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt i migdały i dokładnie wymieszać. Dodać skórkę z cytryny lub aromat waniliowy, jeśli jest używany.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Uwaga, żeby nie przebić białek!
  4. Całość wylać na rabarbar i piec w 180C przez ok. 30-40 minut, aż będzie ładnie przypieczone z góry. Można pod blachą ułożyć kawałek folii, bo może wyciec trochę soku.
  5. Wyjąć z piekarnika (pierwsze kilka minut można trzymać w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach), odczekać, aż trochę ostygnie, zdjąć pierścień i przy pomocy talerza odwrócić ciasto.
  6. Podawać najlepiej ostudzone, polane syropem.
  7. Syrop (do podania): do patelni, w której gotowany był rabarbar, dodać wszystkie pozostałe łodygi, kilka łyżek wody, kilka łyżek wina, można dodać trochę cukru i gotować, aż całość trochę trochę zgęstnieje. Można cukier zastąpić miodem lub dodać trochę imbiru.
Uwagi
*Im ciaśniej ułożymy rabarbar i im lepiej będzie wypełniał blaszkę, tym ciasto będzie ładniej wyglądało i masa nie wycieknie między rabarbar (może się wtedy lekko zwarzyć).
Jeśli chcemy użyć inne owoce, można je ułożyć na wierzchu, a najlepiej udusić je osobno, a ciasto upiec bez dodatków.
 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. Ciasto wygląda super 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):