curry z dynią, soczewicą i pomidorami (indyjskie)

curry z dynią, soczewicą i pomidorami (indyjskie)

Curry z dynią, soczewicą i kapustą musi być jednym z najbardziej jesiennych dań na świecie. Rozgrzewające, aromatyczne i pomarańczowe w kolorze. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? No może żeby ktoś nam je przygotował i potem pozmywał, ale nie może być za pięknie 😉

curry z dynią soczewicą i kapustą. pyszny, jesienny obiad

Curry z dynią przygotowane jest w jednym garnku w ciągu niecałej godziny, nie trzeba przy nim za dużo robić, wystarczy dodać składniki i raz na jakiś czas zamieszać.
Porcja starczyła na dwa obiady dla dwóch osób. Jednego dnia z ryżem i jogurtem naturalnym, a drugiego z chlebkami naan ( z tego przepisu) i humusem (trochę się zdziwiłam, jak dobrze wszystko do siebie pasowało). Obowiązkowo z dużą ilością świeżej kolendry w obydwu przypadkach.

curry z dynią soczewicą i kapustą. pyszny, jesienny obiadcurry z dynią soczewicą i kapustą. pyszny, jesienny obiad

Uwaga a propos soczewicy

  • Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ja zastosujemy, dynię dobrze pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowała. I tym sposobem będziemy mięć wersję ekspresową.
  • Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją moczyć co najmniej 3 godziny, dlatego tą odmianę lepiej wstępnie ugotować przed dodaniem do garnka.
  • Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania w wodzie to ok. 30 minut. Odrobinę dłuższy czas gotowania (w stosunku do czerwonej soczewicy) przyczyni się do pogłębienia smaku dania.

Tutaj przeczytasz dokładniejszą instrukcję jak gotować soczewicę. 

 curry z dynią soczewicą i kapustą. pyszny, jesienny obiad

 

Do tego przepisu wykorzystałam najprostszy przecier pomidorowy i domowe kostki rosołowe.

curry z dynią, kapustą i soczewicą
 
4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500g dyni (najlepiej hakkaido)
  • 200 g kapusty
  • ½ szklanki soczewicy (najlepiej zielonej)
  • 1 cebula
  • 800 ml sosu pomidorowego (np. 400ml przecieru* i 400 ml delikatnego bulionu lub 2 zmiksowane puszki pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1 ł. mielonego kminu rzymskiego, 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, ½ ł. pieprzu cayenne, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, szczypta mielonych goździków lub przyprawy piernikowej, 1-2 liście laurowe ( ł.=łyżeczka)
  • sól do smaku
  • kolendra do posypania
  • do podania: ryż, chlebki naan, jogurt naturalny
Sposób
  1. Uwagi a propos soczewicy powyżej.
  2. Kapustę umyć i dość drobno posiekać, dynię umyć i pokroić na ok. 2,5 cm kawałki. Dynię, jeśli zastosowana inna niż hokkaido, trzeba obrać.
  3. Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Dodać przyprawy, soczewicę i smażyć kolejną minutę. Dodać pozostałe składniki, pół łyżeczki soli, zamieszać, doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do najmniejszego i pozostawić na ok. 30-45 minut (+- 15, zależy to od zastosowanej soczewicy), aż warzywa i soczewica będą miękkie. Raz na jakiś czas zamieszać. Ew. dosolić wg uznania.
  4. Podawać posypane kolendrą z ryżem i/lub chlebkami naan, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub np. humusu.
Uwagi
*Link do domowego przecieru pomidorowego oraz domowych kostek rosołowych powyżej.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 Odpowiedzi

  1. Zrobiłam juz 4 potrawy z pani strony – za każdym razem smakuje wybornie 🙂
    Faworytem jest curry z mango i krewetki z kalafiorem , ale i dynia daje radę 🙂
    Za drugim razem zamiast kapusty dałam kalafiora i … O dziwo jest jeszcze pyszniejsze
    Pozdrawiam i czekam na więcej inspiracji z nutą indii

    • a się zastanawiałam, czy ktoś robi potrawy wytrawne <3 bardzo się cieszę! uwielbiam smaki indii, więc pewnie będę dodawać więcej! to polecam też chili sin carne (bardziej meksykańskie, ale przyprawy podobne) czy pieczonego kalafiora z ciecierzycą! jutro dodaję za to krewetki słodko kwaśne z batatem i mango, może akurat przypadną do gustu.
      bardzo dziękuję za komentarz ! 😉

  2. Świetny obiadek <3 Uwielbiam takie smaki 😉

  3. Te zdjęcia są niesamowite. Bardzo zachęcają do spróbowania tego dania. 🙂 Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):