cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado
bezglutenowe, dania główne, jednogarnkowe, na słono, przepis, zupy

Cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado

1 komentarz

Mój organizm wciąż upomina się o poświąteczny detoks i ciągle mam nietypowe zachcianki, a to burak, a to czerwona kapusta. A że jestem raczej uległa, spełniam je z wielką przyjemnością. W końcu zostanie mi to wynagrodzone w postaci świetnego samopoczucia 😉

Zatem kolejna propozycja oczyszczająca to cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado.

Przejdź prosto do przepisu

cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado

Czerwona kapusta swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. To te same co występują w jagodach, borówkach czy malinach. Zawiera siarkę, która usprawnia pracę wątroby i wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych, a dzięki obecności błonnika kapusta pobudza jelita do pracy.

Poza tym jest kopalnią witamin z grupy B oraz A, E i K i rutyny, jak również minerałów, zawiera wapń, magnez, potas, żelazo oraz  kwas foliowy.

Więcej tutaj i tutaj.

cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado

Z kolei awokado nie znalazło się w zupie ot tak, czy dla koloru. W opinii wielu ekspertów jest jednym z najzdrowszych pokarmów, ze względu na zawarte tłuszcze, witaminy i minerały, tzw. masło bogów 🙂 Poza tym jest dobrym źródłem błonnika, czyli usprawnia pracę jelit. Zawiera też duże ilości glutationu, który wspomaga pracę wątroby i pomaga usuwać toksyny z organizmu.  Więcej o zaletach awokado tutaj i tutaj po angielsku.

cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado

Dodać do tego dużo cytryny, która ma z kolei właściwości odkwaszające i otrzymamy świetne danie, które oczyszcza organizm i pobudza układ trawienny, jednocześnie dostarczając duże ilości wartości odżywczych. Aha i jest całkiem smaczna 😉 Jak to się mówi: win-win !

Cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado
 
na 2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • ½ główki małej czerwonej kapusty (ok. 400g)
  • 2 małe udka z kurczaka
  • 1 litr wody
  • kawałek papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 liście ziela angielskiego
  • cytryna
  • sól do smaku
  • dojrzałe awokado do podania
Przygotowanie
  1. Udka obsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu w celu wytopienia części tłuszczu i przyrumienienia.
  2. Cebulę pokroić na średnie kawałki i zeszklić na łyżce masła lub innego tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i pokrojonej papryczki chili. Dodać kolendrę i kmin oraz ziele angielskie i smażyć jeszcze chwilę.
  3. Dodać wodę, udka, obraną i pokrojoną marchewkę, doprowadzić prawie do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 30 min., w międzyczasie zbierając pianę z powierzchni.
  4. Dodać poszatkowaną kapustę i łyżeczkę soli (lub wg uznania) i gotować kolejne 30 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości.
  5. Doprawić solą, pieprzem i wcisnąć sok z połowy cytryny, ewentualnie więcej wg uznania.
  6. Kurczaka zdjąć z kości lub podawać w całości.
  7. Podawać z awokado i ewentualnie drobno pokrojoną papryczką chili.
Uwagi
Ilość papryczki chili zależy od jej ostrości i preferencji.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

  1. Bezbłędna! : )

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]