domowe najlepsze: mleko kokosowe

domowe najlepsze: mleko kokosowe

Pierwsza prawda na dziś jest taka: jeśli coś można kupić, to na pewno można to zrobić samemu w domu. Druga: wszystkie produkty przygotowane w domu są zazwyczaj lepsze niż te kupne (np. masło orzechowe, domowe tortille kukurydziane czy przyprawa meksykańska). Czasem potrzebny jest odpowiedni sprzęt, umiejętności i wprawa (np. przy produkcji sera), ale często jest to znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. I tak jest w przypadku mleka kokosowego. Już pomijając fakt, że domowe mleko wychodzi taniej niż kupne, nie ma w nim żadnych dodatków, gum, stabilizatorów itp, jest najzwyczajniej w świecie znacznie smaczniejsze i zawiera więcej wartości odżywczych.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_6448

Jak zrobić mleko kokosowe?

Produkcja mleka kokosowego jest bardzo prosta i wystarczy przy pomocy wody wydoić kokosa. Najlepiej byłoby je robić ze świeżego orzecha, ale ponieważ często ciężko takiego dostać, można wykorzystać wiórki. Bardzo ważne jest żeby był to sam kokos, bez cukru i innych dodatków i najlepiej niesiarkowany. I jeśli wiórki nie są zbyt smaczne, mleko też nie będzie.

Polecam wiórków poszukać w internecie i kupić od razu większe ilości, a już najlepiej od razu kilka kilogramów dla znajomych i rodziny;) Tutaj np. znajdziecie wiórki kokosowe bio bez siarki! za 6,49zl za 400g. Przy takiej cenie litr mleka wyjdzie za ok. 3 zl!!

DSC_6457

Co do proporcji jest to bardziej kwestia gustu i zależy w dużej mierze od samych wiórków, ale też od przeznaczenia mleka. Najlepiej samemu poeksperymentować.

domowe mleko kokosowe

domowe najlepsze: mleko kokosowe
 
na niecały litr mleka
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 szklanki przegotowane, zimnej wody
Sposób
  1. Wiórki zalać 3 szklankami zimnej, przegotowanej wody i odstawić do lodówki na noc, albo przynajmniej na godzinę.
  2. Następnego dnia dolać szklankę bardzo ciepłej wody i chwilę mielić blenderem ręcznym. Gotowe mleko wycisnąć przy pomocy sitka lub gazy.
  3. Przechowywać w lodówce do ok. 3 dni.
  4. Jeśli mleko się rozwarstwi, zazwyczaj wystarczy zamieszać, żeby znowu się połączyło. Na górze może utworzyć się warstwa tłuszczu, który się rozpuści w temp. ok. 25 stopni.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. Świetny, a jaki prosty pomysł! Ostatnio natknęłam się też na przepis na masło kokosowe, a nawet czekoladę z nadzieniem kokosowym i razem z mlekiem, mam zamiar dokładnie je wypróbować : ) Abstrahując od przepisu, bardzo spodobał mi się wstęp o domowych wyrobach. Faktycznie, nie zdajemy sobie czasem sprawy, że w domu możemy przygotować niemal wszystko – od kostek rosołowych, przez wędliny po domowe wino. Nie dość, że możemy sporo zaoszczędzić, to jeszcze takie produkty są niejednokrotnie smaczniejsze i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Pozdrawiam!

    • Ania | zielonysrodek.pl

      masło kokosowe też robiłam. z niego pewnie można zrobić olej kokosowy 😀 to by było dopiero. domowy olej kokosowy! ale póki co nie robiłam.
      a ostatnio pierwszy raz robiłam kostki rosołowe! 😀 i jestem szczęśliwszą osobą 😉
      pozdrawiam serdecznie!

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):