domowe najlepsze: przyprawa meksykańska

domowe najlepsze: przyprawa meksykańska

Prezentowana dziś przyprawa meksykańska jest moją interpretacją smaku Meksyku, jest też przy tym dość prosta i nadaje się do bardzo wielu dań, nie tylko z repertuaru meksykańskiego, ale i do codziennego gotowania. Zawiera kmin rzymski, nasiona kolendry, oregano, pieprz, słodką i ostrą paprykę.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_5976

Dodałam też sól, żeby łatwiej się mieliło, można ją oczywiście pominąć. Przyprawy mieliłam w blenderze, ale można też w moździerzu, choć będzie to bardziej czasochłonne.

DSC_5982

przyprawa meksykańska
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonych papryczek piri-piri lub 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżeczka soli (lub wg uznania)
Przygotowanie
  1. Kmin i kolendrę uprażyć na patelni. Następnie wszystko dokładnie zmielić w blenderze(lub moździerzu) i przełożyć do szczelnego słoika.
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):