domowe żelki owocowe, czyli suszone owoce w formie ruloników

domowe żelki owocowe, czyli suszone owoce w formie ruloników

Fruit leather, tak to się nazywa po angielsku.. czyli skóra z owoców. Brzmi przerażająco? Nie ma powodów do obaw, to tylko suszone zmielone owoce w formie przyjemnych ruloników. Nie wiedziałam tylko jak to nazwać. Roll-ups z angielskiego czy żelki owocowe. Albo rolki. Owocowe rolki. Czy może jednak ruloniki?

Przejdź prosto do przepisu

żelki owocowe- jak zrobić żelki w domu. suszone owoce w formie rollo

Nazwanie tego cudu do najprostszych nie należy, za to jego przygotowanie już tak. Wystarczy trochę dojrzałych owoców, cukier lub miód (opcjonalnie), blender, papier do pieczenia i piekarnik z funkcją termoobiegu i możliwością ustawiania niskiej temperatury.

rollo żelki owocowe

Pomysł na domowe żelki owocowe znalazłam w internecie pewnie z 10 lat temu. I od tego czasu, gdy mam za dużo owoców i nie chcę już robić więcej dżemów, robię takie oto ruloniki.

Tym razem zrobiłam ze śliwek, ale można je zrobić z praktycznie wszystkich owoców (widziałam nawet z arbuza!). Ważne żeby były dojrzałe i jak najsłodsze. Teraz mamy akurat sezon na wszelkie borówki, które są idealne, jak i pestkowe: brzoskwinie, morele, śliwki.

żelki owocowe- jak zrobić żelki w domu. suszone owoce w formie rollo

To czy dodamy cukru jest kwestią indywidualną. Jak z dżemem. Jedni wolą bardzo słodki, inni starają się ograniczyć cukier do minimum. Zatem dosłodzić należy do smaku. Miodem, cukrem czy innym słodzikiem.

rollo żelki owocowe

Są trzy sposoby przygotowania tych ruloników.

  • Pierwszy to taki, że suszymy surowe owoce. I ten najbardziej do mnie przemawia.
  • Drugi: po zmieleniu owoców, podgrzewamy je w garnku, aż trochę zgęstnieją i cukier się rozpuści. Ta wersja jest najlepsza jak chcemy dodać więcej cukru.
  • A trzeci: owoce wcześniej pieczemy do miękkości. Ta pewnie najodpowiedniejsza jak mamy owoce twardsze, np. jabłka, ale też śliwki czy brzoskwinie.

DSC_9323

domowe żelki owocowe
 
na 1 blachę
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 600g owoców (ok. 4 szklanki pokrojonych)
  • cukier lub miód do smaku
Sposób
  1. sposób 1: Owoce umyć, obrać z niejadalnych skórek, pestek itp. Zmielić na gładką masę z cukrem, jeśli używamy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwę o grubości ok. 0,5cm i piec w 80C z funkcją termoobiegu ok. 5-8 godzin, w zależności od soczystości owoców i grubości warstwy, aż do ususzenia.
  2. sposób 2: Owoce umyć, obrać z niejadalnych skórek, pestek itp. Zmielić na gładką masę z cukrem, jeśli używamy. Masę przełożyć do garnka i gotować z 10 min, aż lekko zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwę o grubości ok. 0,5cm i piec w 80C z funkcją termoobiegu ok. 5-8 godzin, w zależności od soczystości owoców i grubości warstwy, aż do ususzenia.
  3. sposób 3: Owoce umyć, obrać z niejadalnych skórek, pestek itp. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć owoce i piec w piekarniku w 190C przez ok. 10-25 min., aż do miękkości. Zmielić na gładką masę z cukrem, jeśli używamy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwę o grubości ok. 0,5cm i piec w 80C z funkcją termoobiegu ok. 5-8 godzin, w zależności od soczystości owoców i grubości warstwy, aż do ususzenia.
  4. Następnie: wyciągnąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, odkleić, pokroić i zwinąć w ruloniki.
Uwagi
Podczas suszenia można uchylić drzwiczki, zależy to od piekarnika.
Ponieważ czas jest dość długi polecam od razu przygotować 2 blachy.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

11 Odpowiedzi

  1. Wow, niesamowita sprawa! Wygląda fantastycznie!

  2. Była taka sytuacja, że szef dał nam dużo owoców i uznałam, że je ususzę.
    Wpadłam na ten link, wyglądało to super, a w rzeczywistości ładne gówno. :[

  3. Bardzo fajnie to wygląda a mi właśnie sie piecze. Tylko szkoda że to tak długo,ale i tak niemogę się doczekać aż to skosztuje🙌🙌🙌

  4. A jak postępować w przypadku gdy piekarnik jest gazowy – bez termoobiegu, a najniższa temperatura to 150°C?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      można spróbować włączając i wyłączając piekarnik. tylko ten brak termoobiegu… jeśli da radę, pewnie będzie to trwać zacznie dłużej. jak się nie spróbuje, nie będzie wiadomo. świat należy do odważnych 🙂 niemniej mam nadzieję, że się uda !

  5. Pierwszy raz widzę takie domowe żelki, muszę koniecznie je zrobić! 🙂

  6. Mialam przyjemnosc skosztowac kiedys tych wlasnie owocowych zelek u autorki bloga i byly przepyszne, polecam!

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):