domowe najlepsze: tortille kukurydziane
 
 
na 16 małych placków
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 300g mąki kukurydzianej (masa harina lub innej ugotowanej)
  • ok. 380 ml gorącej wody (najcieplejszej z kranu)
  • pół łyżeczki soli
  • papier lub folia, między którymi placki będą rozpłaszczane
Przygotowanie
  1. W misce wymieszać mąkę z solą. Dodawać gorącą wodę, mieszając. Gdy masa zacznie się sklejać, wyrabiać ją ręką, aż do gładkiej konsystencji. Jak masą będzie za sucha, dodać więcej wody, jak za mokra więcej mąki. Ma być wilgotna i się nie rozsypywać.
  2. Przykryć wilgotnym ręcznikiem i pozostawić na 30-40 min do odpoczęcia. Nie pomijać tego kroku, inaczej tortille nie wyjdą!
  3. W międzyczasie przygotować papier/folię. Potrzebne będzie ok. 8 kawałków papieru do pieczenia lub grubszej folii (np. z grubszych woreczków, nie spożywczej!) do spłaszczania placków, większych niż średnica docelowych tortilli.
  4. Masę chwilę wyrabiać, ewentualnie podsypać mąką. Podzielić na mniejsze kawałki.
  5. Zwilżyć ręce (ten krok ma ułatwić rozpłaszczanie) alternatywnie można obtoczyć w mące (trzeba sprawdzić, jak jest łatwiej), wziąć do ręki jedną kulkę, chwilę ją wyrabiać, żeby wygładzić i nadać kształt najbliższy kuli.
  6. Położyć na kawałku papieru lub folii, delikatnie spłaszczyć ręką, przykryć drugim kawałkiem i przy pomocy wybranego naczynia, rozpłaszczyć. Trzeba w to włożyć dość dużo siły, następnie odkleić papier/folię tortilli i powtórzyć ten kroki z 2 razy.
  7. Na koniec można trochę tortille rozwałkować. Generalnie im cieńsza tortilla, tym lepiej.
  8. Tortillę położyć na dobrze rozgrzanej patelni na 30 sekund, następnie odwrócić i trzymać około minuty, odwrócić jeszcze z 1-2 razy, aż tortilla będzie równomiernie przypieczona. Po drugim odwróceniu (ew. pierwszym) tortilla powinna się napełnić powietrzem, jak nie w całości to chociaż powinny się zrobić duże bąble.
  9. Tortille trzymać w ręczniku kuchennym, żeby zmiękły i nie wystygły. Jeść od razu albo zamrozić.
Uwagi
Ilość wody jest orientacyjna. Wszytko zależy od mąki. Zatem wodę dodawać stopniowo, aż do uzyskania wilgotnej jednolitej, nieklejącej masy.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/domowe-najlepsze-tortille-kukurydziane/