sałatka ze szparagami truskawkami i cukinią
 
 
2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 10 szparagów
  • 10 truskawek
  • pół cukinii
  • 70g sera typu feta
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kawałek skórki kiszonej cytryny (lub łyżeczka startej świeżej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Szparagi dobrze umyć, odłamać twarde końcówki, przekroić na pół. Dolne części łodygi wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 1,5 minuty i następnie dodać części z pędami. Gotować kolejna minutę. Przelać zimną wodą.
  2. Truskawki umyć i pokroić.
  3. Cukinię umyć i pokroić obieraczką do warzyw.
  4. Kiszoną cytrynę dobrze umyć i oczyścić z miąższu. Pozostałą skórkę pokroić w cienkie paski. Wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny.
  5. Na talerzu ułożyć cukinię, szparagi, truskawki, pokruszyć serem i polać sosem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-ze-szparagami-truskawkami-cukinia-i-serem-feta/