Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
3 jajka
ok. 2 dojrzałe banany (200g bez skóry)
trochę ponad ½ szklanki płatków owsianych (70g)
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ręcznym blenderem*, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na ok. 5-10 min., po czym miksować jeszcze chwilę.
Smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni (patrz uwagi powyżej) posmarowanej masłem po kilka minut z każdej stron. Placki odwrócić, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, ale ciasto nie będzie jeszcze ścięte.
Podawać z dowolnymi dodatkami, np. owocami i syropem klonowym.
Uwagi
**Jeśli miksujemy malakserem, najpierw zmiksować płatki owsiane, potem dodać mokre składniki.