cytryny marynowane w soli morskiej, konfit z cytryn, albo po prostu kiszone cytryny
 
 
porcja na litrowy słoik
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 6 cytryn + ze 2 na sok
  • ok. szklanka grubej soli morskiej
  • 1 łyżka cukru
  • ew. trochę wody
Przygotowanie
  1. Cytryny dobrze wyszorować, wysuszyć i pokroić w ćwiartki.
  2. Sól wymieszać z cukrem, nasypać ze 2 łyżki do słoika, dodać warstwę cytryn następnie znowu posypać solą i tak na przemian aż do zapełnienia słoika. Cytryny dobrze dociskać, żeby puszczały sok. Na koniec dolać sok z cytryny (ew. z dodatkiem wody) żeby przykryć cytryny.
  3. Słoik dobrze dokręcić i odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 2-3 tygodnie, lub pozostawić na 10 dni w ciemnym miejscu w kuchni i następnie wsadzić do lodówki na kolejne 10-14 dni.
  4. Można też od razu odstawić do lodówki.
Uwagi
Do cytryn można dodać przypraw (np. ziele angielski, laskę cynamonu lub pieprz). Ja jednak wolę zrobić wersję "czystą", żeby cytryny były bardziej uniwersalne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kiszone-cytryny/