domowe żelki owocowe
 
 
na 1 blachę
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 600g owoców (ok. 4 szklanki pokrojonych)
  • cukier lub miód do smaku
Przygotowanie
  1. sposób 1: Owoce umyć, obrać z niejadalnych skórek, pestek itp. Zmielić na gładką masę z cukrem, jeśli używamy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwę o grubości ok. 0,5cm i piec w 80C z funkcją termoobiegu ok. 5-8 godzin, w zależności od soczystości owoców i grubości warstwy, aż do ususzenia.
  2. sposób 2: Owoce umyć, obrać z niejadalnych skórek, pestek itp. Zmielić na gładką masę z cukrem, jeśli używamy. Masę przełożyć do garnka i gotować z 10 min, aż lekko zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwę o grubości ok. 0,5cm i piec w 80C z funkcją termoobiegu ok. 5-8 godzin, w zależności od soczystości owoców i grubości warstwy, aż do ususzenia.
  3. sposób 3: Owoce umyć, obrać z niejadalnych skórek, pestek itp. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć owoce i piec w piekarniku w 190C przez ok. 10-25 min., aż do miękkości. Zmielić na gładką masę z cukrem, jeśli używamy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwę o grubości ok. 0,5cm i piec w 80C z funkcją termoobiegu ok. 5-8 godzin, w zależności od soczystości owoców i grubości warstwy, aż do ususzenia.
  4. Następnie: wyciągnąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, odkleić, pokroić i zwinąć w ruloniki.
Uwagi
Podczas suszenia można uchylić drzwiczki, zależy to od piekarnika.
Ponieważ czas jest dość długi polecam od razu przygotować 2 blachy.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/domowe-zelki-owocowe/