wołowina po koreańsku z marchewką i fasolką szparagową
 
 
2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 300g wołowiny (polędwicy, antrykotu)
  • 4 nieduże marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • łyżka sosu sojowego
  • ok. ½ łyżki oleju sezamowego (azjatyckiego) do smaku
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2x3 cm świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru
  • ew. 2 zielone cebulki
  • sezam do posypania
  • do podania: ½- 3/4 szklanki suchego ryżu krótko ziarnistego ugotowanego wg metody opisanej wyżej
Przygotowanie
  1. Mięso opłukać, wytrzeć do sucha i pokroić na cieniutkie paseczki.
  2. Zieloną cebulkę opłukać i pokroić.
  3. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć praską. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w naczyniu, dodać wołowinę, połowę zielonej cebulki i dobrze zamieszać. Marynować co najmniej 30 min.
  4. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Fasolkę przyciąć na końcach i przekroić na pół.
  5. Rozgrzać patelnię, dodać wody i podgotować fasolkę al dente. Przepłukać zimną wodą i odstawić.
  6. Patelnie wytrzeć, dobrze rozgrzać i dodać odrobinę oleju. Dodać mięso i smażyć ok. minuty, mieszając od czasu do czasu.
  7. Zmniejszyć ogień, dodać marchewkę i sos sojowy i chwilę poddusić, aż marchewki zaczną mięknąć. Dodać fasolkę, olej sezamowy do smaku i ew. więcej sosu sojowego. Marchewka oraz fasolką mają być chrupiące.
  8. Podawać z ryżem, posypać sezamem i ew. pozostałą zieloną cebulką.
Uwagi
Mięso smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni! Zmniejszamy w ten sposób prawdopodobieństwo tego, że mięso będzie gumowate.
Azjatycki olej sezamowy jest dużo bardziej wyrazisty w smaku niż taki zwyczajny.
Zamiast fasolki można dodać cukinię pokrojoną w słupki, które należy dodać chwilę po marchewkach.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/wolowina-po-koreansku/