do podania: ½- 3/4 szklanki suchego ryżu krótko ziarnistego ugotowanego wg metody opisanej wyżej
Przygotowanie
Mięso opłukać, wytrzeć do sucha i pokroić na cieniutkie paseczki.
Zieloną cebulkę opłukać i pokroić.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć praską. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w naczyniu, dodać wołowinę, połowę zielonej cebulki i dobrze zamieszać. Marynować co najmniej 30 min.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Fasolkę przyciąć na końcach i przekroić na pół.
Rozgrzać patelnię, dodać wody i podgotować fasolkę al dente. Przepłukać zimną wodą i odstawić.
Patelnie wytrzeć, dobrze rozgrzać i dodać odrobinę oleju. Dodać mięso i smażyć ok. minuty, mieszając od czasu do czasu.
Zmniejszyć ogień, dodać marchewkę i sos sojowy i chwilę poddusić, aż marchewki zaczną mięknąć. Dodać fasolkę, olej sezamowy do smaku i ew. więcej sosu sojowego. Marchewka oraz fasolką mają być chrupiące.
Podawać z ryżem, posypać sezamem i ew. pozostałą zieloną cebulką.
Uwagi
Mięso smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni! Zmniejszamy w ten sposób prawdopodobieństwo tego, że mięso będzie gumowate. Azjatycki olej sezamowy jest dużo bardziej wyrazisty w smaku niż taki zwyczajny. Zamiast fasolki można dodać cukinię pokrojoną w słupki, które należy dodać chwilę po marchewkach.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/wolowina-po-koreansku/