sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
 
 
2-4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki ryżu czarnego
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mała albo ½ większej czerwonej cebuli (lub innej)
  • 2 garści szpinaku
  • sos: ½ łyżeczki startej skórki z limonki, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka sosu sojowego, sól do smaku
  • mięta i pietruszka do posypania (po 2 łyżki pokrojonej)
Przygotowanie
  1. Ryż moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzić, opłukać i zagotować w szklance wody z ½ łyżki soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-30 min., aż do uzyskania konsystencji al dente. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  2. Kolbę kukurydzy obrać z liści, opłukać i wstawić do gotującej się osolonej wody i gotować ok. 8-10 min. do miękkości. Ostudzić i odkroić nasiona ostrym nożem.
  3. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
  4. Brzoskwinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  6. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Dosolić do smaku. Dodać więcej soku z limonki lub cukru, wg uznania.
  7. Na talerzu ułożyć szpinak, ryż, cebulę, pomidorki, brzoskwinię, kukurydzę. Posypać ziołami i polać sosem.
Uwagi
Sos sojowy użyłam jasny, dość delikatny w smaku. Jak wasz jest gęsty i słony, można go wymieszać pół na pół z wodą, albo zastąpić solą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-czarnym-ryzem-kukurydza/