Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
6 udek z kurczaka (lub 3 całe nogi)
1 szklanka ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
400ml delikatnego bulionu lub wody lub pół na pół*
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 liść laurowy
garść posiekanej kolendry + więcej do podania
marynata: 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, troche soku z cytryny
Przygotowanie
Kurczaka opłukać, wysuszyć i natrzeć wymieszanymi wcześniej składnikami marynaty. Odstawić na co najmniej pół godziny, najlepiej na noc.
Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Czosnek posiekać lub wycisnąć i dodać do cebuli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze chwilę. Wymieszać z ryżem i bulionem, dodać kolendrę i ewentualnie dodać trochę soli.
Przelać do naczynia żaroodpornego.
Przetrzeć patelnię i podpiec kurczaka bez dodatkowego tłuszczu (skórką do dołu), aż wytopi się trochę tłuszczu, kurczaka obrócić i podsmażyć z drugiej stron. Kurczaka ułożyć na ryżu. Piec przez 50 minut w 180C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200C i piec kolejne 10 min. Na ostatnie kilka minut można włączyć grilla, żeby przypiec skórkę.
Przed podaniem odczekać z 5 minut.
Uwagi
*Jeśli bulion jest dość intensywny rozrobić go z wodą. Bulion lub woda powinien być delikatnie słony, od tego będzie zależeć, jak słony będzie ryż. Ryż wychodzi bardziej miękki niż gotowany tradycyjnie, a na powierzchni może utworzyć się skorupka.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kurczak-pieczony-na-ryzu-z-wedzona-papryka/