syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia
 
 
na ok. 150 ml eliksiru
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 100ml miodu
  • 1 łyżka mielonej kurkumy (lub ze 2 łyżki świeżej, korzenia)
  • 2 łyżki startego imbiru
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (można delikatnie podgrzać, jak jest za twardy)
  • skórka* (starta) z 1 cytryny i ewentualnie sok*
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do szczelnie zamykanego naczynia. Przechowywanie: jeśli nie jest za ciepło, można poza lodówką, tak do tygodnia, tylko dodatek soku z cytryny może skrócić przydatność do spożycia. Można też wstawić do lodówki, tylko syrop może bardzo zgęstnieć.
  2. Dodawać do ostudzonej herbaty, wody lub jeść prosto z łyżeczki.
Uwagi
*sok może skrócić czas przydatności do spożycia syropu
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/syrop-imbirowy-z-miodem-i-kurkuma/