tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 240g mąki
  • 160g zimnego masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 cukinia (ok. 400g)
  • 2 małe bakłażany (ok 400g)
  • 3 nieduże pomidory np. roma (ok 300g)
  • kilka gałązek tymianku (samych listków) lub pół łyżeczki suszonego
  • pietruszka (lub bazylia)
  • oliwa z oliwek
  • jajko+odrobina mleka
Przygotowanie
  1. Bakłażany i cukinię pokroić na kilku-milimetrowe plasterki (im cieńsze tym lepiej). Obficie posolić i odstawić na co najmniej 30 minut, a najlepiej godzinę.
  2. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać sól i cukier. Wcierać masło, aż do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodać śmietanę (stopniowo), połączyć wszystkie składniki i chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za suche, dodać więcej śmietany lub wody. Uformować kulę i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Warzywa przełożyć na sitko, dobrze opłukać z soli i odcisnąć nadmiar wody. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, tymianek. Można odrobinę posolić.*
  4. Ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia (posypanym mąką)** na grubość kilku milimetrów (brzegi mogą być cieńsze), do średnicy ok. 35cm. Ułożyć warzywa, na przemian każdy rodzaj i posypać pietruszką. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa, delikatnie dociskając i posmarować je rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Ciasto (z papierem) zsunąć na rozgrzaną blachę.
  5. Piec w 200 C przez ok. 40 minut, aż góra będzie ładnie przypieczona.
  6. Przed podaniem chwilę odczekać. Na koniec posypać pietruszką, bazylią, parmezanem... Według uznania. Tarta bardzo dobrze smakuje też na zimno.
Uwagi
*Jeśli warzywa są dobrze wypłukane, powinno się je dosolić. Najlepiej przed soleniem spróbować kawałek cukinii i ocenić, czy jest to konieczne.
**Nie zapominać o papierze do pieczenia, bez niego bardzo ciężko będzie przenieść tartę na blachę.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarta-baklazanem-cukinia-pomidorem/