jajka w batatach z pomidorami
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 nieduży batat
  • 2 małe pomidory (albo jeden średni)
  • kilka jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
Przygotowanie
  1. Bataty obrać i pokroić w 1,5 cm kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
  3. Batata podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przez 2 minuty, mieszając raz na jakiś czas. Zmniejszyć ogień, dodać pomidora, masło oraz posiekany czosnek, posolić i chwilę smażyć, aż bataty zaczną mięknąć.
  4. Wbić jajka w przygotowane miejsca, przykryć pokrywką i piec ok. 10 minut na małym ogniu, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
  5. Posypać pietruszką lub innym, dowolnym dodatkiem.
Uwagi
Pietruszkę można zastąpić kolendrą, z przypraw można dodać kmin, pieprz cayenne lub wędzoną paprykę. Można też posypać serem, albo podać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/jajka-batatach-pomidorami/