Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 nieduży batat
2 małe pomidory (albo jeden średni)
kilka jajek
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
sól
oliwa z oliwek
łyżka masła
Przygotowanie
Bataty obrać i pokroić w 1,5 cm kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
Batata podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przez 2 minuty, mieszając raz na jakiś czas. Zmniejszyć ogień, dodać pomidora, masło oraz posiekany czosnek, posolić i chwilę smażyć, aż bataty zaczną mięknąć.
Wbić jajka w przygotowane miejsca, przykryć pokrywką i piec ok. 10 minut na małym ogniu, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
Posypać pietruszką lub innym, dowolnym dodatkiem.
Uwagi
Pietruszkę można zastąpić kolendrą, z przypraw można dodać kmin, pieprz cayenne lub wędzoną paprykę. Można też posypać serem, albo podać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/jajka-batatach-pomidorami/