Rolada dyniowa z kremowym nadzieniem
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ⅔ szklanki dyni (ok. 200g)
  • 3 duże jajka (ok. 210g)
  • 90g cukru
  • 100g mąki (ja użyłam orkiszową typ 700)
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • niecała łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • krem:
  • 250g ricotty, 250g mascarpone, 3 łyżki syropu klonowego lub miodu (lub do smaku)
  • potrzebny będzie: ręcznik posypany cukrem pudrem, papier do pieczenia, masło do posmarowania papieru
Przygotowanie
  1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać dynię, przyprawy i dobrze wymieszać.
  2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sól. Zamieszać. Dodać jajka z dynią i delikatnie połączyć, aż do uzyskania jednolitej masy (konsystencja będzie zbliżona do kwaśnej śmietany 12%).
  3. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (posmarowanym masłem lub innym tłuszczem), tak by powstał prostokąt o wymiarach ok. 28x34cm.
  4. Piec w 180C ok 13-15 min., aż ciasto będzie sprężyste. Wyciągnąć z piekarnika i ciasto odwrócić na ręcznik posypany cukrem pudrem. Oderwać papier i zawinąć ciasto razem z ręcznikiem (rolada z ręcznika i ciasta). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę: mascarpone, ricottę i syrop klonowy ubić na gładką masę.
  6. Ostudzone ciasto rozwinąć (pod spód najlepiej położyć kawałek papieru), pokryć masą (może być jej odrobinę za dużo - resztę zjeść od razu) i zawinąć zaczynając od węższego brzegu. Przełożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Najłatwiej kroić przy pomocy nitki. Nitkę zawinąć dookoła ciasta i ściskać, aż nitka przejdzie przez całe ciasto.
  8. Ciasto jest najlepsze po nocy w lodówce.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/rolada-dyniowa-przepis/