muffiny jajeczne z porem a la quiche, czyli coś na podobieństwo sufleta
 
 
na 9 muffinów (na 2 osoby)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany kwaśnej 18% (lub na pół z jogurtem)
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 g startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 1 por (bez zielonej części)
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Pora oczyścić, pokroić, dodać na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody (żeby por zmiękł). Jak woda odparuje dodać masła (lub innego tłuszczu) i podsmażyć.
  2. Jajka ubić trzepaczką ze śmietaną, mąką, odrobiną soli i pieprzu. Dodać pora i ser. Masę przełożyć do foremek wysmarowanych masłem.
  3. Piec przez ok. 20 min. w 190C, aż muffiny wyrosną i się trochę przypieką.
  4. Jeść od razu na ciepło, na zimno lub odgrzane.
  5. Udekorować szczypiorem lub zieloną cebulką.
Uwagi
*Śmietanę można też zastąpić ricottą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-jajeczne-porem-przepis/