muffiny jajeczne z porem a la quiche, czyli coś na podobieństwo sufleta
na 9 muffinów (na 2 osoby)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
4 jajka
szklanka śmietany kwaśnej 18% (lub na pół z jogurtem)
duża łyżka mąki ziemniaczanej
60 g startego żółtego sera (np. cheddar)
1 por (bez zielonej części)
sól, pieprz
Przygotowanie
Pora oczyścić, pokroić, dodać na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody (żeby por zmiękł). Jak woda odparuje dodać masła (lub innego tłuszczu) i podsmażyć.
Jajka ubić trzepaczką ze śmietaną, mąką, odrobiną soli i pieprzu. Dodać pora i ser. Masę przełożyć do foremek wysmarowanych masłem.
Piec przez ok. 20 min. w 190C, aż muffiny wyrosną i się trochę przypieką.
Jeść od razu na ciepło, na zimno lub odgrzane.
Udekorować szczypiorem lub zieloną cebulką.
Uwagi
*Śmietanę można też zastąpić ricottą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-jajeczne-porem-przepis/