Cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado
 
 
na 2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • ½ główki małej czerwonej kapusty (ok. 400g)
  • 2 małe udka z kurczaka
  • 1 litr wody
  • kawałek papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 liście ziela angielskiego
  • cytryna
  • sól do smaku
  • dojrzałe awokado do podania
Przygotowanie
  1. Udka obsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu w celu wytopienia części tłuszczu i przyrumienienia.
  2. Cebulę pokroić na średnie kawałki i zeszklić na łyżce masła lub innego tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i pokrojonej papryczki chili. Dodać kolendrę i kmin oraz ziele angielskie i smażyć jeszcze chwilę.
  3. Dodać wodę, udka, obraną i pokrojoną marchewkę, doprowadzić prawie do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 30 min., w międzyczasie zbierając pianę z powierzchni.
  4. Dodać poszatkowaną kapustę i łyżeczkę soli (lub wg uznania) i gotować kolejne 30 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości.
  5. Doprawić solą, pieprzem i wcisnąć sok z połowy cytryny, ewentualnie więcej wg uznania.
  6. Kurczaka zdjąć z kości lub podawać w całości.
  7. Podawać z awokado i ewentualnie drobno pokrojoną papryczką chili.
Uwagi
Ilość papryczki chili zależy od jej ostrości i preferencji.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/cytrynowa-zupa-z-kapusty-z-kurczakiem/