Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
3 marchewki
½ główki małej czerwonej kapusty (ok. 400g)
2 małe udka z kurczaka
1 litr wody
kawałek papryczki chili
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki mielonej kolendry
2 liście ziela angielskiego
cytryna
sól do smaku
dojrzałe awokado do podania
Przygotowanie
Udka obsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu w celu wytopienia części tłuszczu i przyrumienienia.
Cebulę pokroić na średnie kawałki i zeszklić na łyżce masła lub innego tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i pokrojonej papryczki chili. Dodać kolendrę i kmin oraz ziele angielskie i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać wodę, udka, obraną i pokrojoną marchewkę, doprowadzić prawie do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 30 min., w międzyczasie zbierając pianę z powierzchni.
Dodać poszatkowaną kapustę i łyżeczkę soli (lub wg uznania) i gotować kolejne 30 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Doprawić solą, pieprzem i wcisnąć sok z połowy cytryny, ewentualnie więcej wg uznania.
Kurczaka zdjąć z kości lub podawać w całości.
Podawać z awokado i ewentualnie drobno pokrojoną papryczką chili.
Uwagi
Ilość papryczki chili zależy od jej ostrości i preferencji.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/cytrynowa-zupa-z-kapusty-z-kurczakiem/