ciasto cytrynowe z ricottą migdałami i kokosem
 
 
blaszka 20cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150g (1,5 szklanki) mielonych migdałów*
  • 85g (1 szklanka) wiórków kokosowych*
  • 250g ricotty
  • 4 jaja o temp. pokojowej
  • 120g miękkiego masła
  • 100g (1/2 szklanki) cukru trzcinowego
  • skórka z 2 dużych cytryn*
  • łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie
  1. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170C.
  2. W blenderze zmielić kokos, następnie dodać migdały i sól i wszytko jeszcze chwile zmiksować.
  3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ricottę i wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać żółtka (po 1 na raz), ciągle ucierając, dodać wanilię, skórkę z cytryny.
  4. Do powstałej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać do masy i delikatnie połączyć.
  6. Masę przełożyć do przygotowanej blachy,posypać migdałami i piec przez ok. 50 minut, aż ciasto będzie przypieczone i sprężyste.
  7. Przed krojeniem poczekać do całkowitego wystygnięcia ciasta. Można udekorować cukrem pudrem, lukrem bądź białą czekoladą.
Uwagi
*migdały najlepsze będą nieblanszowane (na zdjęciach ciasto zrobione z migdałów blanszowanych- wychodzi jaśniejsze)
*wiórki drobniejsze będą mniej wyczuwalne, a większe bardziej
*skórki dać dużo, nie jest za mocno wyczuwalna
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasto-cytrynowe-z-ricotta-migdalami-i-kokosem/