Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
150g (1,5 szklanki) mielonych migdałów*
85g (1 szklanka) wiórków kokosowych*
250g ricotty
4 jaja o temp. pokojowej
120g miękkiego masła
100g (1/2 szklanki) cukru trzcinowego
skórka z 2 dużych cytryn*
łyżeczka wanilii
szczypta soli
płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie
Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170C.
W blenderze zmielić kokos, następnie dodać migdały i sól i wszytko jeszcze chwile zmiksować.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ricottę i wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać żółtka (po 1 na raz), ciągle ucierając, dodać wanilię, skórkę z cytryny.
Do powstałej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać do masy i delikatnie połączyć.
Masę przełożyć do przygotowanej blachy,posypać migdałami i piec przez ok. 50 minut, aż ciasto będzie przypieczone i sprężyste.
Przed krojeniem poczekać do całkowitego wystygnięcia ciasta. Można udekorować cukrem pudrem, lukrem bądź białą czekoladą.
Uwagi
*migdały najlepsze będą nieblanszowane (na zdjęciach ciasto zrobione z migdałów blanszowanych- wychodzi jaśniejsze) *wiórki drobniejsze będą mniej wyczuwalne, a większe bardziej *skórki dać dużo, nie jest za mocno wyczuwalna
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasto-cytrynowe-z-ricotta-migdalami-i-kokosem/