kurczak pomarańczowo-imbirowy z czosnkiem i chili
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sos: 350 ml soku z pomarańczy (ok. 4 słodkie pomarańcze)
  • ewentualnie sok z cytryny
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka startego imbiru
  • papryczka chili*
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 1,5-2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól
  • szczypiorek, zielona cebulka lub sezam do podania
Przygotowanie
  1. Kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i sosie sojowym. Odstawić.
  2. Jedną pomarańcz dokładnie wyszorować płynem i gorącą wodą i opłukać. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dopełnić do 500ml wodą.
  3. Dodać 1,5 łyżki sosu sojowego, łyżkę cukru, skórkę pomarańczową, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dużą szczyptę soli.
  4. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Papryczkę przekroić, wykroić nasionka i drobno posiekać.
  5. Rozgrzać grubą patelnię, dodać 2 łyżki masła. Jak masło zacznie się pienić dodać kurczaka, rozłożyć równomiernie na patelni i pozostawić na minutę. Łopatką odwrócić na drugą stronę albo mieszać raz na jakiś czas. Kiedy kurczak będzie ładnie przyrumieniony z każdej strony, przełożyć do naczynia, pozostawiając część masła na patelni. Zmniejszyć ogień do średniego i dodać czosnek, imbir i część papryczki chili i chwilę podsmażyć. Dodać sok z pomarańczy i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje, kilka minut. Gdyby był za rzadki dodać więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Doprawić do smaku: dodać więcej sosu sojowego, cukru lub soku z cytryny. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę wody.
  6. Dodać kurczaka i na małym ogniu gotować jeszcze chwilę, aż kurczak będzie ugotowany, ale wciąż soczysty.
  7. Podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem, zieloną cebulką i/lub sezamem.
Uwagi
*ilość papryczki według uznania, w zależności od preferencji i ostrości samej papryczki. Danie powinno być dość pikantne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kurczak-pomaranczowo-imbirowy-przepis/