sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone
 
 
blaszka 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • spód orzechowy: 180 g orzechów (np. 70 g migdałów, 110 włoskich), 50 g masła, duża łyżka cukru, 2 szczypty soli
  • lub spód z ciasteczek: 180 g ciasteczek digestive, 70 g masła, łyżka cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady*
  • 4 listki żelatyny po 2 g (lub 2 zaokrąglone łyżeczki żelatyny 10 g)
  • 50 ml wody
  • owoce (maliny, truskawki, jagody...)
Przygotowanie
  1. Spód: orzechy lub ciastka zmielić z cukrem i ew. solą. Dodać rozpuszczone masło i wyłożyć mieszanką blachę (spód można wyłożyć papierem do pieczenia, w kształcie koła o średnicy mniejszej niż blacha). Dobrze docisnąć. Piec w 180C przez ok. 12 minut. Dobrze ostudzić. Można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Przyśpieszy to stężanie.
  2. Masa: mascarpone najpierw chwilę ubijać samo, następnie dodać śmietanę i delkatnie ubić.
  3. Listki żelatyny zalać zimną wodą, po 10 minutach odcisnąć i zalać 50 ml gorącej wody. Lekko ostudzić. W przypadku żelatyny w proszku: żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. po 5 minutach dolać 2-3 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody i mieszać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
  4. Czekoladę delikatnie rozpuścić w kąpieli wodnej, trochę ostudzić i wymieszać z ricottą trzepaczką lub mikserem. Do ricotty dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mascarpone ze śmietaną i wymieszać, można to zrobić mikserem lub trzepaczką. Gdyby zrobiły się małe grudki, nie przejmować się tym zupełnie.
  5. Masę rozłożyć na ostudzonym spodzie. Pędzie już dość gęsta i może byc trudno wyrównać. Można na dnie lub dwu centymetrowej warstwie masy ułożyć owoce (np. maliny). Blachą delikatnie uderzyć o blat kilka razy, w celu zagęszczenia masy. Włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, ale najlepiej na noc.
  6. Po ostudzeniu ciasto można wygładzić gorącym nożem. Udekorować owocami lub podawać z sosem owocowym.
Uwagi
Na zdjęciu spód orzechowy.
*Najlepiej Lindt lup podobna, nie nada się czekolada typu Milka.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/sernik-na-zimno-z-biala-czekolada-przepis/