Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
400 g marchewek
1 cebula
1 ząbek czosnku
duża garść liści kolendry
~1,5 łyżeczki mielonej kolendry (lub do smaku)
kawałek masła
500ml bulionu + 300 ml wody
kolendra, śmietana i ew. pieprz cayenne do serwowania
Przygotowanie
Jeżeli kolendra jet nie zmielona, należy ją uprażyć na patelni bądź garnku na średnim ogniu i zmielić w moździerzu.
Warzywa obrać i pokroić w kawałki.
Masło roztopić na średnim ogniu, dodać pokrojony czosnek, cebulę i nasiona kolendry. Po paru minutach dodać pokrojoną marchewkę i dusić, aż trochę zmięknie, ok 15min.
Do garnka wlać (najlepiej gorący) bulion i wodę i gotować przez kolejne 20min., aż marchewki zmiękną.
Dodać liście kolendry i gotować jeszcze chwilę, garnek ściągnąć z ognia i zmiksować na gładki krem.
Podawać ze śmietaną, kolendrą i opcjonalnie pieprzem cayenne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-marchewkowa-z-kolendra/