zupa marchewkowa z kolendrą
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g marchewek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść liści kolendry
  • ~1,5 łyżeczki mielonej kolendry (lub do smaku)
  • kawałek masła
  • 500ml bulionu + 300 ml wody
  • kolendra, śmietana i ew. pieprz cayenne do serwowania
Przygotowanie
  1. Jeżeli kolendra jet nie zmielona, należy ją uprażyć na patelni bądź garnku na średnim ogniu i zmielić w moździerzu.
  2. Warzywa obrać i pokroić w kawałki.
  3. Masło roztopić na średnim ogniu, dodać pokrojony czosnek, cebulę i nasiona kolendry. Po paru minutach dodać pokrojoną marchewkę i dusić, aż trochę zmięknie, ok 15min.
  4. Do garnka wlać (najlepiej gorący) bulion i wodę i gotować przez kolejne 20min., aż marchewki zmiękną.
  5. Dodać liście kolendry i gotować jeszcze chwilę, garnek ściągnąć z ognia i zmiksować na gładki krem.
  6. Podawać ze śmietaną, kolendrą i opcjonalnie pieprzem cayenne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-marchewkowa-z-kolendra/