gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym
na 2 średnie porcje (22 sztuki dość dużych klusków)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
200 g świeżego (młodego) szpinaku*
100 g ricotty**
50 g startego parmezanu (im bardziej dojrzały, tym lepiej) (~3/4 szklanki)
1 żółtko
55-70 g mąki
szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta soli
masło i liście szałwii do podania
Przygotowanie
Ricottę najlepiej odsączyć, trzymając przez noc no sitku w lodówce, można ten krok pominąć, ale będzie trzeba dodać więcej mąki.
Szpinak zalać gorącą wodą, odczekać kilka minut, odcedzić, poczekać, aż ostygnie i wycisnąć jak najwięcej wody. Po wyciśnięciu zostało mi ok. ½ szklanki, 120 g szpinaku.
Do malaksera dodać szpinak, wstępnie go zmielić, dodać wszystkie pozostałe składnik poza mąką i chwilę mielić, aż do połączenia. Masę przełożyć do miski, dodawać stopniowo mąkę, aż do utworzenia zwartej, raczej nieklejącej masy. Ilość mąki zależy od wilgotności szpinaku i ricotty. Odstawić ciasto na 10 minut.
Następnie ciasto dobrze podsypać mąką(bo jest delikatne i minimalnie klejące), uformować rulony, pociąć na kawałki i ew. zrolować na widelcu lub deseczce, albo nadać kształt owalny, okrągły.
Wrzucić na gotującą się osoloną wodę, skręcić ogień do średniego i gotować jeszcze 1,5 minuty po wypłynięciu.
Odcedzić, lekko ostudzić.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki masła, dodać szałwię i na średnim ogniu masło delikatnie podgrzewać. Jak zacznie się robić złociste dodać gnocchi i obsmażyć z każdej strony, aż masło delikatnie zbrązowieje.
Uwagi
*Można użyć szpinak mrożony. Po odmrożeniu i odciśnięciu z wody powinno być go tyle, co świeżego na tym etapie.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/gnocchi-ze-szpinakiem-ricotta-przepis/