bataty faszerowane cielęciną i szpinakiem
 
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2-3 bataty (po ok. 300 g) *
  • ~370 g cielęciny mielonej (wołowiny czy drobno posiekanego kurczaka)
  • 1 cebula
  • 2 garści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub wg uznania)
  • garść świeżej kolendry
  • pół szklanki tartego sera (np. cheddar)
  • sok z limonki
  • sól, tłuszcz do smażenia
  • jogurt naturalny i zielona cebulka do podania
Przygotowanie
  1. Bataty ponakłuwać widelcem i piec w 170C przez ok. godzinę, do miękkości.
  2. Ostudzić, przeciąć i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawiając pół centymetrową warstwę. Posmarować tłuszczem i piec kolejne 10 minut w 190C.
  3. Nadzienie: cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu.Dodać posiekany czosnek oraz przyprawy i smażyć kilka minut. Dodać mięso, smażyć kolejnych kilka minut. W międzyczasie dodać szpinak, drobno pokrojony miąższ batata lub jego część oraz posiekaną kolendrę. Dosolić i dodać soku z limonki do smaku.
  4. Skóry ziemniaków napełnić farszem i posypać serem. Piec w 190C, aż ser się przypiecze, ok. 10 minut, a jeśli farsz zdążył ostygnąć, dłużej w niższej temperaturze.
  5. Podawać z jogurtem naturalnym posypane kolendrą i ew. zieloną cebulką.
Uwagi
*Mięsa wystarczy na wypełnienie 3 batatów, jednak można wykorzystać 2, a resztę farszu zjeść np. w tortilli.
Miąższ z batatów można wykorzystać cały albo część lub nawet całość odłożyć do innego dania.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/bataty-faszerowane-cielecina-przepis/