Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2-3 bataty (po ok. 300 g) *
~370 g cielęciny mielonej (wołowiny czy drobno posiekanego kurczaka)
1 cebula
2 garści szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub wg uznania)
garść świeżej kolendry
pół szklanki tartego sera (np. cheddar)
sok z limonki
sól, tłuszcz do smażenia
jogurt naturalny i zielona cebulka do podania
Przygotowanie
Bataty ponakłuwać widelcem i piec w 170C przez ok. godzinę, do miękkości.
Ostudzić, przeciąć i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawiając pół centymetrową warstwę. Posmarować tłuszczem i piec kolejne 10 minut w 190C.
Nadzienie: cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu.Dodać posiekany czosnek oraz przyprawy i smażyć kilka minut. Dodać mięso, smażyć kolejnych kilka minut. W międzyczasie dodać szpinak, drobno pokrojony miąższ batata lub jego część oraz posiekaną kolendrę. Dosolić i dodać soku z limonki do smaku.
Skóry ziemniaków napełnić farszem i posypać serem. Piec w 190C, aż ser się przypiecze, ok. 10 minut, a jeśli farsz zdążył ostygnąć, dłużej w niższej temperaturze.
Podawać z jogurtem naturalnym posypane kolendrą i ew. zieloną cebulką.
Uwagi
*Mięsa wystarczy na wypełnienie 3 batatów, jednak można wykorzystać 2, a resztę farszu zjeść np. w tortilli. Miąższ z batatów można wykorzystać cały albo część lub nawet całość odłożyć do innego dania.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/bataty-faszerowane-cielecina-przepis/