ok. 12 placków 2-3 porcje (placki są dość syte, tyle jajek i płatków robi swoje, polecam zrobić z ⅔ porcji jak ma być nie za duża porcja dla 2 osób)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
szklanka płatków owsianych (110g)
3 jajka (ok. 210g)
150 g jogurtu naturalnego
1 banan (ok. 100g, nie za dojrzały)
trochę soku z cytryny
½ łyżeczki sody (lub łyżeczka proszku do pieczenia)
masło do posmarowania patelni i podania
syrop klonowy, owoce, orzechy do podania
Przygotowanie
Wszystkie składniki z wyjątkiem sody zmiksować blenderem ręcznym, aż masa będzie gładka i zrobi się rzadka. Odstawić na 30 minut, po czym zmiksować jeszcze raz. Dodać sodę i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać* grubą, nieprzywierającą patelnię, posmarować masłem (powinno trochę skwierczeć), wylać ciasto na placki. Jak pojawią się bąble, a placki będą upieczone od spodu, ale u góry jeszcze luźne, odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze chwilę, aż będą sprężyste.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. masłem, syropem klonowym, orzechami i owocami.
Uwagi
*Patelnia rozgrzana dość dobrze. Nie może być za ciepła, żeby nie spalić placków, ale wystarczająco ciepła, żeby wyrosły. Tak na ¾. Placki można zrobić wieczorem, a smażyć rano. Tylko wtedy sodę należy dodać rano, przed smażeniem. Używam blender ręczny, ponieważ masę można dokładniej zmielić. Jeśli używasz malakser, najpierw zmiel płatki owsiane najdrobniej jak to możliwe, a dopiero potem dodaj mokre składniki. Jeśli placki mają być bezglutenowe, należy użyć certyfikowane bezglutenowe płatki owsiane.