mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu
- ⅓ szklanki migdałów
- ⅓ szklanki ryżu brązowego (albo białego)
- ⅓ szklanki nerkowców
- 4 szklanki przegotowanej wody
- opcjonalnie do smaku: sól, cukier, wanilia, cynamon
- Ryż uprażyć na patelni, w celu nadania głębszego smaku. Można pomiąć.
- Orzechy i ryż zalać wodą z kranu (kilka centymetrów ponad ich powierzchnię) i odstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia orzechy odcedzić, przełożyć do blendera i razem z 4 szklankami wody mielić blenderem kilka minut.
- Gotowe mleko wycisnąć przy pomocy sitka lub gazy.
- Mleko można doprawić wg uznania.
- Przechowywać w lodówce do ok. 3 dni.
- Jeśli mleko się rozwarstwi, wystarczy zamieszać.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/mleko-roslinne-przepis/
3.5.3208