mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu
 
 
na ok. litr mleka
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ⅓ szklanki migdałów
  • ⅓ szklanki ryżu brązowego (albo białego)
  • ⅓ szklanki nerkowców
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • opcjonalnie do smaku: sól, cukier, wanilia, cynamon
Przygotowanie
  1. Ryż uprażyć na patelni, w celu nadania głębszego smaku. Można pomiąć.
  2. Orzechy i ryż zalać wodą z kranu (kilka centymetrów ponad ich powierzchnię) i odstawić na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia orzechy odcedzić, przełożyć do blendera i razem z 4 szklankami wody mielić blenderem kilka minut.
  4. Gotowe mleko wycisnąć przy pomocy sitka lub gazy.
  5. Mleko można doprawić wg uznania.
  6. Przechowywać w lodówce do ok. 3 dni.
  7. Jeśli mleko się rozwarstwi, wystarczy zamieszać.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/mleko-roslinne-przepis/