ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
 
 
na 10 średnich ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych (110 g) z czego połowa odrobinę podmielona*
  • 1 marchewka (100 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego (30 g) albo masła
  • 1 duża łyżka miodu (25 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • trochę soku z pomarańczy (30 ml)
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 170C.
  2. Olej przełożyć do naczynka i wstawić na chwilę do piekarnika w celu rozpuszczenia. Jeśli miód jest bardzo twardy, można go rozpuścić z olejem.
  3. W misce rozbełtać jajko. Dodać startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy i miód, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, sok i wymieszać.
  4. Dodać płatki, kokosa, połamane orzechy i dokładnie wymieszać.
  5. Z 2 łyżek masy uformować kulki (dobrze docisnąć), rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować- chwilę odczekać, a gdyby było bardzo suche, dodać więcej soku z pomarańczy. Piec przez ok. 20-25 minut w 170C, aż do przyrumienienia.
  6. Po wyjęciu z piekarnika trochę ostudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą z pomarańczą lub lukrem pomarańczowym.
  7. Przechowywać szczelnie zamknięte, najlepsze są pierwszego dnia.
Uwagi
*Można użyć płatki górskie; nie trzeba wtedy części mielić.
Można też dodać imbiru, żurawiny, rodzynek czy drobno pokrojone jabłko.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciastka-marchewkowe-platkami-owsianymi-przepis/