dorsz na maśle, czyli szybko, prosto i pysznie
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • gubszy (3-4 cm) kawałek dorsza, np. polędwicy * (np. 300-400 g na 2 osoby)
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, cytryna i pietruszka do podania
Przygotowanie
  1. Dorsza wyjąć z lodówki 15-30 minut przed planowanym pieczeniem. Opłukać, osuszyć.
  2. Dobrze rozgrzać nieprzywierającą patelnię. Dodać łyżkę masła i jak się rozpuści, położyć rybę. Po kilku minutach (w zależności od grubości) rybę delikatnie odwrócić na drugą stronę. W razie potrzeby dodać więcej masła. Piec kolejne parę minut, po czym skręcić gaz do minimum. Pozostawić jeszcze chwilę, żeby ryba się dopiekła.
  3. Jak sprawdzić czy ryba jest gotowa? Mięso jest białe, zaczyna puszczać soki i dzieli się na płaty.
  4. I nie bać się smażyć na maśle. Spokojnie wytrzyma te kilka minut, zamieniając się przy tym w masło palone, czyli swoją najlepszą wersję.
Uwagi
*najlepiej nadadzą się grubsze, jędrne filety, cieńsze może być ciężko odwrócić. Ze skórą czy bez- według uznania, ze skórą ryba zachowa lepszy kształt, ale bez skóry skarmelizuje się z dwóch stron.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/dorsz-na-masle-przepis/