omlet z batatem i ricottą
 
 
porcja na 2 osoby
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • pół szklanki upieczonego batata
  • garść pekanów bądź orzechów włoskich
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki masła
Przygotowanie
  1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Żółtka zmiksować z batatem. Połączyć z białkiem.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i gdy się zarumieni dodać masę jajeczną. Piec na średnim ogniu ok 15-20 min pod przykryciem, aż góra się zetnie, a dół będzie ładnie przypieczony.
  4. Przygotować orzechy z masłem: do garnka wsypać orzechy i 2 łyżki masła. Na średnim ogniu, często mieszając przyrumienić masło, aż osad zrobi się koloru brązowego. Przelać do naczynka, dodać szczyptę soli i 2 łyżki syropu lub miodu.
  5. Omleta odwrócić na drugą stronę przy pomocy talerza i piec kolejne kilka min.
  6. Połowę omleta wypełnić ricottą, przykryć i polać sosem z orzechami.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/omlet-z-batatem-i-ricotta/