Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
3 jajka o temp. pokojowej
pół szklanki upieczonego batata
garść pekanów bądź orzechów włoskich
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
3 łyżki masła
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka zmiksować z batatem. Połączyć z białkiem.
Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i gdy się zarumieni dodać masę jajeczną. Piec na średnim ogniu ok 15-20 min pod przykryciem, aż góra się zetnie, a dół będzie ładnie przypieczony.
Przygotować orzechy z masłem: do garnka wsypać orzechy i 2 łyżki masła. Na średnim ogniu, często mieszając przyrumienić masło, aż osad zrobi się koloru brązowego. Przelać do naczynka, dodać szczyptę soli i 2 łyżki syropu lub miodu.
Omleta odwrócić na drugą stronę przy pomocy talerza i piec kolejne kilka min.
Połowę omleta wypełnić ricottą, przykryć i polać sosem z orzechami.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/omlet-z-batatem-i-ricotta/