sałatka burakiem, batatem, serem kozim i łososiem wędzonym
 
 
2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 średni burak
  • 1 średni batat
  • pół roladki sera koziego (może być inny ser np. mozarella)
  • opakowanie łososia wędzonego w plastrach (ok. 100g)
  • ¾ kubka quinoy
  • trochę liści: rukoli, roszponki, szpinaku (może być dowolna sałata, albo można ja zupełnie pominąć)
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, łyżka octu balsamicznego, ok. ½ łyżeczki soli, trochę soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Batata i buraka umyć, wysuszyć i piec w całości w piekarniku nagrzanym do 190C przez około godziny (30-90min w zależności od wielkości) do miękkości.
  2. Quinoę opłukać zimną wodą, przesypać do garnka, dodać trochę mniej niż 1,5 kubka wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 12-15 min. aż do całkowitego wchłonięcia wody. Wyłączyć gaz, nie ściągać pokrywki przez kolejne 5 min. Następnie przesypać na sitko, żeby quinoa trochę wystygła i wyschła.
  3. Buraka i batata obrać i pokroić w plastry.
  4. Przygotować sos: zmieszać wszystkie składniki, dosolić do smaku i wcisnąć trochę soku z cytryny.
  5. Ser pokroić w plastry.
  6. Na talerzu ułożyć wszystkie składniki i polać sosem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-burakiem/