owoce suszone w piekarniku
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • owoce: np borówki i maliny (ok. 350 g na 1 blachę)
  • ale nadadzą się prawie każde
Przygotowanie
  1. Owoce opłukać i osuszyć. Ułożyć na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze lub na kratce (mam wrażenie, że na kratce owoce suszą się szybciej). Jeśli są to większe owoce można obrać/pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Piec w 60C z termoobiegiem ok. 8-14 godzin (dla malin i borówek), z uchylonymi drzwiczkami.
  3. Czas będzie zależał od soczystości owoców, piekarnika i stopnia ususzenia jaki chcemy uzyskać. Maliny suszą się krócej niż borówki.
  4. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Okres trwałości będzie zależał od stopnia ususzenia. Żeby go wydłużyć, można owoce zamrozić.
  5. Jeśli suszymy jednocześnie 2 blachy, można co parę godzin zamieniać je miejscami.
  6. Borówki skurczyły się prawie 4-krotnie, a maliny prawie wcale.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/owoce-suszone-piekarniku/