owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
 
 
na 6 większych
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 180 g płatków owsianych (1,5 szklanki + duża łyżka)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 40-60 ml mleka
  • 1 nieduże jabłko (3/4-1 szkl. pokrojonego w kostkę)*
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder i cynamon na lukier
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić z wiórkami. Dodać sól, proszek, cukier. Można dodać trochę cynamonu, jeśli ciastka będą bez lukru. Zamieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wetrzeć w płatki (można do tego wykorzystać malakser), aż konsystencja będzie przypominać bułkę tartą. Stopniowo dodawać mleko. Dodać minimalną ilość, przy której masa zacznie się sklejać. Dodać jabłko, delikatnie połączyć z masą.
  2. Na kawałku papieru do pieczenia uformować koło o grubości 2,5 cm. Pokroić na 6 części. Rozsunąć (najlepiej, żeby między każdym kawałkiem było kilka cm przerwy, na zdjęciu ciastka są ułożone trochę za ciasno). Ciasto może się lekko pokruszyć lub mogą wypaść kawałki jabłka, wystarczy je wcisnąć z powrotem. Przełożyć na blachę i piec ok. 15 minut w 200C, aż ładnie się przypieką. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze do stwardnienia. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Polać lukrem, inną polewą lub od razu jeść.
  3. Żeby zrobić lukier wymieszać 2 duże łyżki cukru pudru z łyżeczką cynamonu i dodać 1-2 łyżeczki gorącej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Uwagi
*Na początek radzę dać ¾ szklanki, łatwiej formować/kroić ciasto.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/owsiane-scones-z-jablkiem-przepis/