delikatne ciastka migdałowe z lukrem mandarynkowym
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
160 g mąki
100 g mielonych migdałów *
120 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
1 żółtko + 2 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
lukier mandarynkowy: cukier puder i mandarynka (opcjonalnie pomarańcza)
Przygotowanie
Suche składniki dokładnie wymieszać i wetrzeć w nie zimne masło (ja to robię malakserem), aż masa będzie przypominać bułkę tartą.
Dodać żółtko wymieszane z wodą i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny, albo aż ciasto stwardnieje.
Rozwałkować na kilka milimetrów i wycinać dowolne kształty. Piec w 180C przez ok. 10 minut. Ostudzić.
Dekorować wg uznania, czekoladą, lukrem i orzechami.
Lukier mandarynkowy: 2-3 łyżki cukru pudru wymieszać z odrobiną skórki z mandarynki i sokiem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Uwagi
*Migdały najlepsze są już zmielone (bo są najdrobniejsze). Można użyć całe migdały, najlepiej zmielić je w młynku do kawy, jeśli mielimy w malakserze, mielić najpierw same, a potem jeszcze chwile z mąką.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/delikatne-ciastka-migdalowe-przepis/