delikatne ciastka migdałowe z lukrem mandarynkowym
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 160 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów *
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 żółtko + 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • lukier mandarynkowy: cukier puder i mandarynka (opcjonalnie pomarańcza)
Przygotowanie
  1. Suche składniki dokładnie wymieszać i wetrzeć w nie zimne masło (ja to robię malakserem), aż masa będzie przypominać bułkę tartą.
  2. Dodać żółtko wymieszane z wodą i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny, albo aż ciasto stwardnieje.
  3. Rozwałkować na kilka milimetrów i wycinać dowolne kształty. Piec w 180C przez ok. 10 minut. Ostudzić.
  4. Dekorować wg uznania, czekoladą, lukrem i orzechami.
  5. Lukier mandarynkowy: 2-3 łyżki cukru pudru wymieszać z odrobiną skórki z mandarynki i sokiem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Uwagi
*Migdały najlepsze są już zmielone (bo są najdrobniejsze). Można użyć całe migdały, najlepiej zmielić je w młynku do kawy, jeśli mielimy w malakserze, mielić najpierw same, a potem jeszcze chwile z mąką.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/delikatne-ciastka-migdalowe-przepis/