gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową
 
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 600 g wołowiny (np. pręgi)
  • 3 średnie cebule (np. czerwone)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek dyni (ok. 350 g)
  • 250 ml guinnessa
  • 250 ml delikatnego bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • ⅓ łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej bez cukru)
  • duża szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Mięso opłukać, wysuszyć i pokroić w niedużą kostkę (ok. 1,5 cm). Pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.
  2. Rozgrzać patelnię. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek i smażyć, aż cebula będzie lekko skarmelizowana. Przełożyć do garnka o grubym dnie.
  3. Zwiększyć temperaturę, dodać trochę tłuszczu i przyrumienić mięso. Najlepiej w 3 turach, żeby nie było zbyt tłoczno. Przełożyć do garnka.
  4. Zalać guinnessem i bulionem, posolić, opcjonalnie dodać więcej płynu, żeby mięso było w całości przykryte. Doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować 2-3 godziny, aż mięso będzie prawie miękkie.
  5. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, przyprawę piernikową oraz pieprz cayenne i gotować, aż dynia będzie miękka. Opcjonalnie gulasz można zagęścić mąką.
  6. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
  7. Podawać z puree z ziemniaków, kopytkami, kluskami śląskimi. Wg uznania.
Uwagi
Gęstość sosu zależy od czasu gotowania się mięsa. Jeśli mięso bardzo szybko zmięknie, tym samym sos pozostanie rzadki, można go zagęścić mąką, wg uznania.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/gulasz-z-dynia-guinnessem/