ciastka migdałowo-owsiane
 
 
na 2 blachy ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów *
  • 90 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 1 duża łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Płatki dobrze zmielić z migdałami. Dodać sól, cukier i sodę. Wetrzeć masło lub wszystko po prostu zmielić w malakserze. Masę wymieszać z jajkiem . W miarę możliwości uformować kulę i wstawić do lodówki, aż stwardnieje.
  2. Jeśli masa wciąż się klei dodać trochę więcej zmielonych płatków lub trochę mąki.
  3. Rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
  4. Piec 10-12 minut w 180C, aż ciastka się przyrumienią.Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze do ostygnięcia. Można przełożyć na kratkę.
  5. Udekorować czekoladą **, orzechami, lukrem lub wg uznania.
Uwagi
*Migdały najlepsze będą zmielone nieblanszowane. Ale nadadzą się każde pod warunkiem, że zmielimy je dość drobno. W zwykłym malakserze da radę. Nada się też młynek do kawy.
**Można dekorować rozpuszczoną czekoladą (najlepiej stemperowaną) lub polewą czekoladową: 1 część czekolady zalać 0,8 części gorącej śmietany. Po rozpuszczeniu dobrze zamieszać. Opcjonalnie dodać trochę cukru pudru. Żeby masę trochę zagęścić (co ułatwi dekorowanie) można dodać trochę alkoholu.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciastka-migdalowo-owsiane/