zupa czerwone curry z krewetkami i tagliatelle z cukinii
na 2 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
ok. 250g krewetek, najlepiej surowych nieobranych
1 większa lub 2 mniejsze cukinie
200 ml mleka koksowego
ząbek czosnku
kawałek imbiru, ze 2 cm
1 - 1½ pasty czerwone curry*
2 łyżki sosu rybnego
½ - 1 łyżka sosu sojowego
opcjonalnie- łodyga trawy cytrynowej
limonka
kolendra, natka
Przygotowanie
Krewetki opłukać i obrać, zostawiając ogonki.
Cukinię umyć i obieraczką zrobić z niej tagliatelle (gruby makaron). Jeśli macie spiralizer można go wykorzystać.
Rozgrzać garnek, dodać trochę oleju (np. kokosowego), dodać starty imbir, posiekany czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną trawę cytrynową i pastę curry i smażyć kilka kolejnych minut. Dodać 450 ml wody,po 5 minutach dodać mleczko i sosy i zostawić na ogniu na jeszcze parę minut. Dodać cukinię, krewetki i gotować, aż krewetki będą gotowe, kilka minut. Jeśli używacie krewetki sparzone (różowe), wrzucić je na końcu, na chwilkę. W razie potrzeby dodać więcej wody lub sosów. Doprawić sokiem z limonki.
Podawać z pokrojoną kolendrą, dodatkowym kawałkiem limonki i opcjonalnie pokrojoną papryczką chili.
Uwagi
*Pastę dodawać stopniowo. Potrafi być bardzo ostra!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-czerwone-curry-z-krewetkami/