zupa czerwone curry z krewetkami i tagliatelle z cukinii
 
 
na 2 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 250g krewetek, najlepiej surowych nieobranych
  • 1 większa lub 2 mniejsze cukinie
  • 200 ml mleka koksowego
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru, ze 2 cm
  • 1 - 1½ pasty czerwone curry*
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • ½ - 1 łyżka sosu sojowego
  • opcjonalnie- łodyga trawy cytrynowej
  • limonka
  • kolendra, natka
Przygotowanie
  1. Krewetki opłukać i obrać, zostawiając ogonki.
  2. Cukinię umyć i obieraczką zrobić z niej tagliatelle (gruby makaron). Jeśli macie spiralizer można go wykorzystać.
  3. Rozgrzać garnek, dodać trochę oleju (np. kokosowego), dodać starty imbir, posiekany czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną trawę cytrynową i pastę curry i smażyć kilka kolejnych minut. Dodać 450 ml wody,po 5 minutach dodać mleczko i sosy i zostawić na ogniu na jeszcze parę minut. Dodać cukinię, krewetki i gotować, aż krewetki będą gotowe, kilka minut. Jeśli używacie krewetki sparzone (różowe), wrzucić je na końcu, na chwilkę. W razie potrzeby dodać więcej wody lub sosów. Doprawić sokiem z limonki.
  4. Podawać z pokrojoną kolendrą, dodatkowym kawałkiem limonki i opcjonalnie pokrojoną papryczką chili.
Uwagi
*Pastę dodawać stopniowo. Potrafi być bardzo ostra!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-czerwone-curry-z-krewetkami/