czarny ryż, soczewica i pieczone warzywa z sosem z orzeszków ziemnych
 
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki ryżu (np. czarnego)
  • ½ szklanki soczewicy (np. zielonej)*
  • 1 nieduży batat lub ½ większego (można też od razu upiec więcej)
  • 1 brokuł
  • sos: 1 duża łyżka masła orzechowego, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, trochę soku z cytryny (do smaku), trochę miodu, duża szczypta pieprzu cayenne i szczypta kuminu mielonego, ½ łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
  1. Ryż i soczewicę ugotować z odrobiną soli. Oddzielnie, chyba że macie wprawę w gotowaniu razem.
  2. Batata wyszorować i pokroić w kostkę. Polać oliwą, pieprzem cayenne i odrobiną kuminu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Po 5 minutach ułożyć pokrojonego na różyczki i polanego oliwą brokuła. Piec kolejne 10-12, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
  3. Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dosolić lub dodać więcej przypraw wg uznania.
  4. W misce ułożyć ryż, soczewicę, upieczone warzywa i polać sosem orzechowym. Jeść na ciepło lub zimno.
Uwagi
*soczewicy wychodzi sporo, ale chyba nie ma sensu mniej gotować. będzie na później;)
Soczewicę można ugotować z kawałkiem imbiru i czosnku.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/czarny-ryz-soczewica-pieczone-warzywa/