domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
 
 
na jeden słoik ok. 400 ml
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g orzechów laskowych *
  • 100-150 g wydrylowanych daktyli (najlepiej medjool)
  • 4 duże łyżki kakao (60 g)
  • szczypta soli
  • gorąca woda
  • opcjonalnie: łyżka zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie
  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15-30 minut.
  2. Orzechy uprażyć w piekarniku lub na patelni. Następnie wysypać na czystą ścierkę i częściowo obrać ze skórek. Nie musi być idealnie.
  3. Orzechy zmielić na gładkie masło. Można dodać ½-1 łyżkę oleju (np. kokosowego) w celu ułatwienia procesu. Link do dokładnego przepisu na masło powyżej przepisu.
  4. Dodać odciśnięte daktyle (na początek można ⅔ porcji i stopniowo dodawać więcej) i z 10 łyżek wody (po daktylach). Miksować, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać więcej wody w razie potrzeby.
  5. Dodać kakao i miksować. Dodać szczyptę soli i opcjonalnie więcej wody. Konsystencja może być bardziej/mniej płynna, wg uznania.
  6. Opcjonalnie: łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do nutelli. Będzie jeszcze więcej błonnika.
  7. Przechowywać w lodówce 7-10 dni. Im bardziej świeża, tym lepsza.
Uwagi
Orzechy muszą być świeże, inaczej będą gorzkie. Spróbuj, zanim je uprażysz!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/nutella-przepis/