dorsz po marokańsku z oliwkami, pomidorkami i ziemniakami
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
kilka ziemniaków
ok. 200 g pomidorków koktajlowych (najlepsze są podłużne)
4 duże łyżki oliwek (najlepiej czerwonych z pestkami)
300-400 g filetu z dorsza
oliwa z oliwek
½ łyżeczki płatków chili
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
sok z ½ cytryny + kilka plasterków (soku można dać mniej jak ktoś nie chce, żeby danie było za kwaśne)
kuskus, pieczywo, kolendra do podania
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić i podgotować w wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Oliwki wymieszać z 3-4 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, przyprawami, odrobiną soli. Przełożyć do naczynia, wymieszać z ziemiankami, kilkoma plastrami cytryny, dodać ¾ pomidorków (przekrojonych) i piec w 220 przez 20 minut. Po tym czasie plastry cytryny (albo cześć z nich) można wyjąć, żeby danie nie było gorzkie. Następnie ułożyć na górze dorsza, polać go powstałym sosem i dodać resztę pomidorków. Można odrobinę podlać wodą lub oliwą i piec kolejne 10-15 minut, w zależności od grubości filetów. Opcjonalnie danie można przykryć folią i piec chwilę dłużej. Dzięki temu sos nie wyparuje.
Podawać z kolendrą oraz pieczywem, kuskusem, sałatką wg uznania.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/dorsz-po-marokansku/