dorsz po marokańsku z oliwkami, pomidorkami i ziemniakami
 
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • kilka ziemniaków
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych (najlepsze są podłużne)
  • 4 duże łyżki oliwek (najlepiej czerwonych z pestkami)
  • 300-400 g filetu z dorsza
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • sok z ½ cytryny + kilka plasterków (soku można dać mniej jak ktoś nie chce, żeby danie było za kwaśne)
  • kuskus, pieczywo, kolendra do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać, pokroić i podgotować w wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania.
  2. Oliwki wymieszać z 3-4 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, przyprawami, odrobiną soli. Przełożyć do naczynia, wymieszać z ziemiankami, kilkoma plastrami cytryny, dodać ¾ pomidorków (przekrojonych) i piec w 220 przez 20 minut. Po tym czasie plastry cytryny (albo cześć z nich) można wyjąć, żeby danie nie było gorzkie. Następnie ułożyć na górze dorsza, polać go powstałym sosem i dodać resztę pomidorków. Można odrobinę podlać wodą lub oliwą i piec kolejne 10-15 minut, w zależności od grubości filetów. Opcjonalnie danie można przykryć folią i piec chwilę dłużej. Dzięki temu sos nie wyparuje.
  3. Podawać z kolendrą oraz pieczywem, kuskusem, sałatką wg uznania.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/dorsz-po-marokansku/