potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
200 g młodego bobu*
200g marchewki
300g młodych ziemniaków
250g szparagów (zielonych)
½ szklanki soczewicy zielonej (uwagi powyżej przepisu)
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
średnia cebula
kilka łyżek śmietanki 30% (roślinnej, jak danie ma być wegańskie)
sól do smaku
800ml wody na pół z bulionem
Przygotowanie
W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone marchewki i tymianek i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać soczewicę, płyn i gotować na średnim ogniu, ok. 25-30 min, aż soczewica zacznie mięknąć. Po kilku minutach dodać obrane lub oskrobane i pokrojone ziemniaki. Gdyby za bardzo bulgotało, zmniejszyć ogień.
Gdy warzywa i soczewica zmiękną, dodać bób, po 2 minutach pokrojone łodygi szparagów, po kolejnej główki szparagów. Doprawić solą, dodać śmietany (bo kolor nie jest zachęcający bez) i z garść posiekanego koperku.
Uwagi
*Jeśli nie chcesz jeść błonek bobu, albo bób nie jest już super młody, można go ugotować osobno i obrać, lub zastąpić groszkiem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/potrawka-wiosenna-ze-szparagami-przepis/