potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
 
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g młodego bobu*
  • 200g marchewki
  • 300g młodych ziemniaków
  • 250g szparagów (zielonych)
  • ½ szklanki soczewicy zielonej (uwagi powyżej przepisu)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • kilka łyżek śmietanki 30% (roślinnej, jak danie ma być wegańskie)
  • sól do smaku
  • 800ml wody na pół z bulionem
Przygotowanie
  1. W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone marchewki i tymianek i smażyć jeszcze chwilę.
  2. Dodać soczewicę, płyn i gotować na średnim ogniu, ok. 25-30 min, aż soczewica zacznie mięknąć. Po kilku minutach dodać obrane lub oskrobane i pokrojone ziemniaki. Gdyby za bardzo bulgotało, zmniejszyć ogień.
  3. Gdy warzywa i soczewica zmiękną, dodać bób, po 2 minutach pokrojone łodygi szparagów, po kolejnej główki szparagów. Doprawić solą, dodać śmietany (bo kolor nie jest zachęcający bez) i z garść posiekanego koperku.
Uwagi
*Jeśli nie chcesz jeść błonek bobu, albo bób nie jest już super młody, można go ugotować osobno i obrać, lub zastąpić groszkiem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/potrawka-wiosenna-ze-szparagami-przepis/